Vukane, da krenemo s prvim pitanjem: Koliko je rakija pogodna za miksologiju i koliko je sposobna da se takmiči s votkom, džinom i ostalim klasičnim koktel osnovama?
Kad sam krenuo da
se bavim ovim poslom, trebalo mi je dosta vremena da sažvaćem ovu temu, a to je
rakija. Krenuo sam da istražujem, tj. da je konzumiram i, malo-pomalo, došao
sam do cilja. Na pitanje: da li rakija može da se takmiči sa ostalim alkoholnim
pićima, samo ću reći: da. I to je u ozbiljnoj prednosti. Moj favorit što se tiče
rakija su šljivovica i lozovača, dva brenda s ovih prostora i treba ih
forsirati maksimalno. Šljiva je sama po sebi specifična, ako je sazrevala u buretu,
to je jednostavno slatkiš. Lozovača je druga priča, skoro neutralna, a može da
bude ozbiljna baza nekom piću. Krenuvši da pravim bitere, upravo sam se
opredelio za ova dva brenda. Šljivu koristim za ukus, a lozu kao pojačivača
alkohola u biteru, njih dve čine ozbiljan tandem.
Koji segmenti ukusa i mirisa rakiju čine
pićem pogodnim za miksovanje u koktele?
Kao što
sam naveo, šljivovica je sama po sebi specifična. Treba je smiriti, da ne
dolazi do izražaja u piću i zato se mi igramo sa
sastojcima. Kiselkasti kokteli sa šljivom su, po meni, u blagoj prednosti. Recimo,
Plum sour gde, pored šljivovice, imate i šećerni sirup, limunov sok, i ako
stavite i belance, dobijate kolač koji morate da pojedete. Šljiva je itekako
dobra i u drugim koktelima poput nekih varijacija na Negroni, gde umesto džina
koristite šljivu ili Menhetna, gde umesto ražanog viskija koristite šljivu. Zaista
sjajno piće. Što se tiče ostalih rakija, ono što konzumiram su lozovače i višnjevače. Favorit među višnjevačama mi
je Koketa iz destilerije Zarić. Sto se tiče lozovače, definitivno su
Ristivojević i Vukoje dve, po meni, najukusnije. Prvu lozu pravi moj drugar iz
Novog Sada, koji i dalje neće da mi kaže koje sorte grožđa koristi, ali to je i
normalno, kao što ja ne govorim svoje recepte za bittere. Jabuku pijem i služim
uglavnom čistu, s par kocki leda. Favorit mi je Srpski Standard.
Koje rakije su dobre za koje koktele? Može
li kleka da bude srpski džin, travarica da bude
Jegermajster, jabukovača da bude votka i slično?
Kad gledam na rakiju kao piće, onda bilo koju
možemo koristiti za koktele. Na nama je šta ćemo staviti i predložiti gostima.
Što se tiče klekovače, moram da spomenem i prvog srpskog bartendera Milana
Vujića. Čika Milan Vujić je tvorac prvog srpskog koktela, a to je klekovača sa
sodom, iliti Klek and Soda. Može naravno da bude srpski džin, jer svi već dobro
znamo odakle Englezi uzimaju kleku za svoj džin. Što se tiče travarice,
izdvojio bih Sante. Ljudi generalno ovde i ne vole travaricu, a vole Jeger i to
je zbog toga što se ne pridaje veliki značaj ovom piću. Tu ste i vi i mi, pa
ćemo se potruditi da taj brend bude popularan kao i Jeger.
Koliko se danas rakija koristi u koktel
barovima, ima li takmičenja, noviteta?
Rakiju imate u svakom lokalu, bez obzira da li
je to koktel bar ili običan kafić. Moram da izdvojim restoran Ambar u Beton
Hali. Imaju zaista sjajnu ponudu rakija, preko 30, pa ko želi, neka ode tamo i
može da bira. Što se tiče takmičenja, održano je prošle jeseni takmičenje
u pripremanju koktela s rakijom. Domaćini su bili Udruženje Barmena Srbije. Dosta
sjajnih barmena, puno dobrih koktela. Kolege iz
bar Centrala su opet ispunili očekivanja i pokazali su se kao dobri
domaćini.
Kako ti kao barmen i koktel majstor možeš da doprineseš popularizaciji rakije? Kako viidš doprinos tvojih kolega?
Planiram
da radim na nekom malom master classu u saradnji s vama. Bilo bi zanimljivo da
se napravi degustacija odredjenih šljivovica i da uz svaku imate nešto da
pojedete, a uz to još i kokteli s rakijom. Što se tiče burbona i šljive, može slobodno šljiva da mu stane na crtu i da zameni burbon u bilo kom smislu. Neke šljivovice
čak i podsećaju na burbon, recimo Stara Sokolova 12 godina stara. Nije ni čudo što se izvozi za Ameriku. Što se tiče bartendera i barske scene, pratim londonsku barsku scenu najviše. Izgleda da sam se pronašao u svemu tome , čudna miksologija s puno neobičnih sastojaka i koktela. Najviše pratim Lucu Cinnalija, on je glavni bartender u Oriole baru u Londonu. Inače, održao je master class u Beoradu u decembru
2015. Bilo je sjajno, čovek je neverovatan, jedan je od vodećih svetskih bartendera. Pored njega tu su i Marian Beke iz Gibson bara, Eric Lorintz iz čuvenog American Bara u hotelu Savoy, Simone Caporale i Alex Kratena koji su radili u Artesian baru koji je u sklopu Langham hotela u Londonu. Proglašen je za najbolji bar na svetu pretprošle godine. Što se tiče kreativnosti, u blagoj prednosti su ljudi iz Nightjar bara i Oriole bara. Moram da pomenem i jednog našeg bartendera, a sad već i brand ambasadora Beluge i Japanskih viskija. To je gospodin Zoran Perić. Upoznao sam se s njim prošle godine, kad je održao jedno zanimljivo predavanje o tekili, a ujedno i master class ice carving-a. Čovek je neverovatan, zaista pravi umetnik.
U kontaktu sam s njim, a preko njegovog brata nabavljam opremu. Tako da, ko god želi, može se obratiti Zoranu
za pomoć.
Нема коментара:
Постави коментар