Rakija Svetica ima zanimljivo
geografsko poreklo. Proizvodi je Miodrag Jelenković vlasnik podruma „Ješa“ iz
Zaječara. Bilo je potrebno dvadesetpet godina iskustva proizvodnje za sopstvene
potrebe pre nego što će registrovati podrum 2005. godine. Ovaj podrum
rakije svečano je otvoren 2009. godine, a ja sam Sveticu uspeo da probam prvi
put tek prošle godine. Isprva me je podsetila na jednu ili dve rakija od požegače s ovih
stranica, ali s jednom razlikom o kojoj ću nešto kasnije.
Čačanska rodna i požegača iz brdskih predela istočne Srbije, to
su šljive koje se koriste kao sirovina za dobijanje ove rakije. Nijedna boca do
koje danas možete doći ne čuva rakiju mlađu od deset godina. Kad to čujem,
prirodno očekujem da osetim pravi buke i simfoniju aroma.
Burad u kojima Svetica sazreva napravljena
su od kvalitetnog domaćeg hrasta, tu nema sumnje. Ona tanka granica, kad
kvalitetna rakija može da povuče na daskovaču,
znalački nije pređena. Burad su maksimalne zapremine 200 litara, tako da
prijatnih tanina ima sasvim dovoljno. Svetica, iznad svega, nije sterilna,
beskaraterna rakija, kakve su mnoge savremene rakije danas. Zašto je to tako?
Izdvojiću bar dva razloga: prvi je korišćenje tehnološki zrelih plodova
čačanske rodne i požegače, koja je već dokazana rakijska sorta. Drugi razlog,
koji ne pravi grub raskid s tradicijom, je prisustvo udela koštice u meri
sasvim dovoljnoj da kroz sve nivoe ove rakije osetimo ono autentično rakijsko,
ono na šta smo navikli.
Rakija u ovoj boci ulazi u
dvanaestu godinu, a to njene organoleptičke karakterstike i potvrđuju:
Boja je ćilibarna sa ciglastom nijansom. Ovakva kombinacija se retko nalazi kod drugih rakija.
Miris
ove
rakije kao da je stvoren za
ljubitelje hrastovih nota. Vanila, citrusi i domaći hrast, a od sorti -
čačanska rodna i požegača. Moguće je da ima i drugih sorti šljiva, svakako jako
lepo uklopljenih.
Ukus
је razvijen
i, u
skladu sa bukeom, najjači je adut rakije Svetice. Izraženo pitka,
somotasta, začinskog karaktera, umereno konjačkog profila, dugo ostaje na
nepcu. Topli začini (cimet, zeleni biber), ali i slani citrusi (limeta)
savršeno ukomponovani u jedinstvenu impresiju. Još nekoliko godina starenja i, posle, na primer, baklave s pistaćima, teško bismo našli lepši dižestiv na
rakijskoj sceni Srbije.
Podrum Ješa koji je osnovan
2005, a svečano otvoren 2009. godine, umalo nije bio ugašen. I zaista, teško je
opstati na nedovršenoj rakijskoj sceni Srbije, ali ako proizvodite kvalitet i
to stvarno u ograničenim količinama (u ovom slučaju do 1000 boca godišnje), ne bi trebalo da
se brinete. Gde god da se pojavila, rakija Svetica je osvajala medalje: 2007. i
2009. na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu, a 2008. na beogradskom Rakija Festu. Na
Novosadskom sajmu 2012. Godine, Svetica, tada stara sedam godina, osvojila je
veliku zlatnu medalju sa 18.61 bodova. Od onda, pa do sada, postala je samo
bolja.
Ocena - Velika zlatna - 94 od 100 bodova