Mi u Rakiji, uglavnom, gde ne stignemo da odemo preko zime, nadoknadimo preko leta. I tako, evo već petu godinu. U decembru prošle godine nismo uspeli da prisustvujemo svečanosti povodom 15 godina postojanja Jeličkog dukata, a čuli smo da je bilo veličanstveno. Sada već ne žalimo zbog propuštenog, jer najviše volimo da posetimo sam izvor rakije. Ponoviću tu rečenicu po ko zna koji put: Svaka rakija ima najbolji ukus tamo gde nastaje, na svom izvoru.
Izvor ove rakije je selo Pridvorica iznad
Čačka, smešteno na oko 500 metara nadmorske visine na prelepo zatalasanom pobrđu koje krepi
i ljude i šljive. Šljivovu prepečenicu neguje porodica Prodanović koja ovde živi i radi, po pisanim
dokazima još od sredine XIX veka, a verovatno i dosta ranije. Svake godine Predrag
Predo Prodanović preko svojih pleća,
uz pomoć svoje supruge i troje dece, preradi
najmanje 100 tona šljiva, ali zato kakvih šljiva! Stenli, uglavnom, ali
ima i
stabala čačanske lepotice. Ovako dobar stenli ne viđa se često. Zaslužna
je, pre svega, izuzetna lokacija, zatim redovno đubrenje
stajskim đubrivom, navodnjavanje izvorskom vodom sa Jelice... Šarka
jednostavno
nema šanse da pobedi. Od takvih šljiva nastaje i Jelički dukat, u svakoj
boci najmanje 12
godina star. Prepečenica šeta iz bureta u bure u potrazi za svojim
najboljim
izdanjem, a taj pečat, taj aromatski profil Jeličkog dukata, prepoznaje
se u svakoj boci.
To je ono što cenimo kad osetimo kod bilo koje destilerije – lični
pečat.
Na poslednjoj Smotri najboljih srpskih šljivovica gde rakije
ocenjuje devet eminentnih rakijskih stručnjaka, uzorak Jeličkog dukata osvojio je
laskavo drugo mesto s 18.95 bodova. Prošle godine rakija Jelički dukat
predstavljena je u rezidenciji srpske ambasade u Parizu gde ju je nekadašnji
prvi somelijer sveta Filip For-Brak veoma visoko ocenio. Sve to znači da se
Jelički dukat neminovno razvija kao brend, ali i da je sama rakija sve boljeg
kvaliteta.
U procesu proizvodnje ove
rakije ništa nije tipično. Koristi se sorta stenli koja nije tradicionalno
rakijska (mada možda baš jeste?), koštice se u potpunosti odvajaju, dok je
aparat za destilaciju dosta veće zapremine nego kod ostalih zanatskih
proizvođača. Zbog svega toga je i Jelički dukat prepoznatljiva rakija sa sve
većim brojem iskrenih ljubitelja. Ovo nije uobičajen tekst u kojem ocenjujemo rakiju,
već putopis. Degustirali smo s nesvakidašnjim uživanjem i neke malo drugačije uzorke, tako da očekujte
novine iz ove destilerije: jednu voćnu rakiju, ali i posebno izdanje šljivove
prepečenice vrhunskog kvaliteta.
Da li je destilacija dvokratna ili na koloni?
ОдговориИзбришиДестилација је двократна.
ИзбришиА зашто ова ракија није оцијењена?
ОдговориИзбришиI mene to interesuje
Избриши"Ovo nije uobičajen tekst u kojem ocenjujemo rakiju, već putopis."
ИзбришиSkoro sam poredio rakiju Dragića Gajovića iz 2012, Staru pesmu 7 godina, Paunovu 20 godina i Jeličke. Taj miris i ukus je jedinstven. Dragić mi je lep. Miris šljive.
ОдговориИзбришиČekam Caneta Minića i Iliju Rudića, da vidim dal mogu da pariraju Jeličkim...🙃