Kraj je godine, sabiramo
utiske, podsećamo se rakijskih dostignuća, osvrćemo se na najozbiljnije probleme.
Dok se osvrćemo, uglavnom gledamo napred, a tamo se naziru obrisi rakijske
scene, tamo se stvara nova rakijska kultura. Stare izgleda da nije ni bilo, postojala je samo tradicija, a tradiciju valja osavremeniti, ako ništa, onda bar da bi
opstala. Iz teorije evolucije naučili smo da ne opstaju najjači, već
najprilagodljiviji. Onaj ko uspe da sačuva najbolje iz tradicije i na nju
primeni nove tehnološke metode i naučna saznanja, taj će biti rakijaš godine
2016.
Protekla 2015. godina je i godina
novog zakona o jakim alkoholnim pićima koji treba da počne da se primenjuje za
koji dan. Videćemo šta će doneti, nadamo se samo dobra rešenja, pogotovu za male,
neregistrovane proizvođače. Kao i
za svaki prehrambeni proizvod, zalažemo se da rakija postane roba koja je
kontrolisana, kojoj znamo poreklo i zdrastvenu ispravnost.
Da pogledamo šta ste najviše čitali tokom protekle godine, vas nešto preko 45.000 čitalaca našeg Bloga. Ubedljivo najčitaniji postovi su: „Rakijske sorte šljiva“ i „Rakijski čas“, zatim i filozofski tekst „O hedonizmu“. Inače, ovaj post je najčitaniji u Ukrajini, iz nama nepoznatog razloga, pa ovim putem pozdravljamo sve naše čitaoce u toj zemlji.
Kada je o rakijama reč, najčitaniji post godine bio je tekst o rakiji od breskve gazdinstva Paunić. Zanimljiva rakija koju retko ko proizvodi, a nama je poslužila i kao znak da treba češće da degustiramo i pišemo o voćnim rakijama
(izuzev šljive).
U 2015. smo se posvetili i specijalnim rakijama; bilo je tu odličnih travarica, zanimljivih
klekovača, tekstova o vinjacima... Specijalna rakija koja nam se najviše dopala
je klekovača koju proizvodi Stara Pesma.
Najbitniji rakijski
događaj godine, bar za nas i ono čime se bavimo, bio je Balkan Urban Experience
(Rakia Fest). O ovom festivalu smo takođe pisali.
Na kraju, rakija koju
bismo proglasili rakijom godine je rakija od šljive Dar Visova 15. O ovoj rakiji pisali smo početkom 2015, a odnedavno se pojavila i na tržištu u boci svedenog dizajna i uz nesvakidašnju
etiketu na ćirilici. Autohtona sorta (Ranka), dugo odležavanje, registrovani
proizvođač – sve ono što čini jedan ovakav proizvod celovitim.
O našim akivnostima smo vas redovno obaveštavali, radili smo koliko smo mogli, a rezultati su tamo negde, među vama. Javite nam da li su dobri. Održali smo nekoliko Rakijskih časova, posetili smo nekoliko restorana sa kojima smo podelili naš pristup uživanju u rakiji. Nećemo da stanemo i ne smemo da stanemo sve dok kvalitetna rakija ne dobije mesto koje zaslužuje. U medijima rakije gotovo i da nema, u restoranskim menijima rakija je bezimen proizvod sumnjivog porekla. Ne preostaje nam, dakle mnogo prostora, sem na internetu, gde možemo da pišemo, fotografišemo, debatujemo - da istražujemo rakiju.
Na kraju, da parafraziram Desanku Maksimović: Rakija je jedna velika tajna. Hajde da zajedno saznamo šta je dobra rakija i da širimo to dragoceno znanje.
Rakija, uglavnom
O našim akivnostima smo vas redovno obaveštavali, radili smo koliko smo mogli, a rezultati su tamo negde, među vama. Javite nam da li su dobri. Održali smo nekoliko Rakijskih časova, posetili smo nekoliko restorana sa kojima smo podelili naš pristup uživanju u rakiji. Nećemo da stanemo i ne smemo da stanemo sve dok kvalitetna rakija ne dobije mesto koje zaslužuje. U medijima rakije gotovo i da nema, u restoranskim menijima rakija je bezimen proizvod sumnjivog porekla. Ne preostaje nam, dakle mnogo prostora, sem na internetu, gde možemo da pišemo, fotografišemo, debatujemo - da istražujemo rakiju.
Na kraju, da parafraziram Desanku Maksimović: Rakija je jedna velika tajna. Hajde da zajedno saznamo šta je dobra rakija i da širimo to dragoceno znanje.
Rakija, uglavnom
Нема коментара:
Постави коментар