Ova zanimljiva rakija dolazi nam iz Novog Slankamena,
a proizvodi je u svojoj porodičnoj destileriji Ratko Aleksić. Gospodin Ratko je
još jedan u nizu "pitomaca" Kursa za proizvođače voćnih i drugih rakija na
Poljoprivrednom fakultetu koji je dobijeno znanje pretočio u praksu. Ova
destilerija je možda poznatija po vrhunskim voćnim rakijama, pre svega dunji,
kajsiji i kruški, ali smatramo da je rakija od šljive lična karta svakog
proizvođača pa ćemo se upoznati prvo sa Šljivovačom, brendom pod kojim se
pojavljuje šljivovica iz ove destilerije. Šljivovača se dobija od dve sorte šljiva, dominantna je Čačanska
rodna, a društvo joj pravi američki Stenli. Pre fermentacije odvajana je koštica,
s tim da je ispoštovana generalna preporuka da se ostavi mali broj šljiva sa
košticom, negde oko 5%. Naime, tim postupkom rakija se ne lišava u potpunosti
prisustva amigdalina, koji, kada se pojavljuje u malom procentu, pozitivno utiče na ukus rakije. Naravno, sve
preko ovog procenta dovodi do neželjenih efekata o kojima smo već pisali.
Šljivovača Aleksić nakon pečenja odležava 5 godina u hrastovom buretu, a dobitnica je zlatne medalje na sajmovima u Aranđelovcu i Neštinu. Rakiju
smo probali i iz njenog litarskog pakovanja i iz luksuzne 0.7 ambalaže.
Boja: svetlo žuta, potpuno bistra rakija.
Miris: Svež sa dominantnim floralnim notama, saće i bagremov
med, kamilica i beli dud. U daljini miris dima dobijen od godina u buretu.
Ukus: Ratluk od ruže, limun, dinja. Na finišu slatko od
belih trešanja. Diskretan ukus banane se probija posle par minuta u retro-nazalnom
delu ukusa. Rakija srednjeg finiša, prijatna sa jasnim karakterom.
Zaključak: Uporniji čitaoci Bloga mogu primetiti da autori kao
jedan od najbitnijih parametara dobre rakije smatraju jasno izgrađen karakter i
originalnost pića koje se degustira. Veoma cenimo kada posle određenog
rakijskog iskustva otkrijemo novi prostor za koji nismo znali da postoji kada
je u pitanju miris i ukus rakije od šljive. Kao što u svetu škotskog viskija
postoje regioni koji prave posve različite varijante istog pića, što u krajnjoj
tački dovodi do različitosti koja obogaćuje i pleni, tako ni srpska šljivovica
nije samo šumadijska, valjevska ili užička stara prepečenica. Šljivovaču
Aleksić bih uporedio sa viskijem iz najjužnijeg škotskog regiona (Lowland),
naime, ovaj region proizvodi blage, cvetno-floralne, slatkaste viskije sa
izrazito suvim finišem. Šljivovača je za nas bila novo iskustvo, putovanje kroz
voćkaste ukuse koje šljiva i hrast takođe mogu da pruže.
Ocena – srebro -
81 od 100 bodova
The Black Keys - Howlin' For You
The Black Keys - Howlin' For You
Odlicno odradjeno...
ОдговориИзбришиIle...moram ovako da komentarisem posto neznam lozinku dobro je odradjeno svaka cast ..ali imam 2 zlata za tu sljivu Arandjelovac i Nestin to nije toliko ni vazno nego da ostvarimo cilj a to je da nasa sljiva ide u korak sa Francuskim konjacima i wiskijem iz Irske Skotske i td sve pohvale Ilija
ОдговориИзбришиNajbolje vocne rakije na trzistu
ОдговориИзбришиPoštovani,
ОдговориИзбришиhvala na komentarima, unećemo nagrade Šljivovače Aleksić. Takođe, verujemo da srpska šljivovica zaslužuje pažnju javnosti s obzirom na njen kvalitet u odnosu na blended viskije i jeftina pića sa Zapada i Istoka.