Leto je počelo, kako je
počelo, a izgleda da će se na sličan način i završiti. Kiša, kiša, sunce,
oblak, pa opet kiša. Scena: Jarčujak, Kraljevo. Topao julski dan, konačno je
suvo, pa smo se uputili ka kući Caneta Trifunovića, proizvođača čuvene Canovke.
Posle kraćeg lutanja, našli smo kuću, parkirali se i seli u baštu, pod tremom.
Cane ne gubi vreme, čekao je željno sagovornike i odmah počeo sa pričom o
svojoj rakiji. Govorim u jednini, jer je sva njegova rakija sto posto od Crvene
ranke, iliti Šumadinke. Doduše, koriste se još i sorte Kapavac, te Ranošljiva (metlaš)
i sve one završavaju u njegovoj rakiji. Ova stara autohtona rakijska sorta
izdvaja se po tome što se od nje može dobiti rakija vrhunskog kvaliteta i
svojstvene arome, ako se sa njom radi kako treba. Bez desetogodišnjeg
odležavanja, Canetova rakija ne ide u promet, a njena jačina ide i do 48%
alkohola. Burad su različitih zapremina, a ona najveća stara su i dva veka.
Zbog toga, a i usled dužine odležavanja i rakija se razlikuje, prvenstveno po
boji. Pošto svake godine deo rakije nestane iz bureta, osobine Canovke menjaju
se i zbog svakogodišnjeg dolivanja nove rakije u staru burad.
U mestu Bukovica Cane gaji
sopstvene šljive na više od dva hektara i to treba pohvaliti. Pored
višestruko nagrađivane šljivovice, probali smo lekovitu orahovaču, kao i
odličnu višnjevaču. Receptura je stara, a tradicija u spravljanju rakije neguje
se kroz generacije. Cane, iako čovek srednjih godina, seća se kako je to davnih
dana radio „pradeda Pavle“, zaposlen u kraljevačkom Vinaru. Kao uspomenu
na njega, Cane je otkupio bačvu koja prima 11.000 litara, a napravio ju je taj
isti pradeda Pavle. Bukovičanka Canovka dobitnica je brojnih zlatnih medalja na
takmičenjima u Srbiji. Nabrojaćemo najvažnije zlatne medalje: 79. Novosadski
sajam – 18.96, 75. Novosadski sajam – 18.06 bodova. Jedan je od osnivača
udruženja Srpska Rakija, a učestvovao je i na prvom Rakia Festu 2007.
godine. Rakiju smo pili u više navrata i, istini za volju, svaki put je bila za
nijansu drugačija. Verovatno u zavisnosti od roda šljive, starosti i zapremine
bureta. Takođe, svako Canetovo bure u sebi baštini osobine rakija koje su u
njemu starile i prenosi njihove "gene" na nove destilate. Otuda možda
i neuporediva specifičnost ove rakije. Ako, sa nekoliko kapi vode, snizimo nivo
alkohola, miris će izgubiti oštrinu, a ukus postaje nešto slađi, dok se
naknadni deo ukusa duže zadržava u ustima. Sigurno je to da je Canovka prirodna
rakija, jaka i ozbiljna, starinska rakija od šljive Ranke i kao takva, gotovo
da nema konkurenciju.
Seasick Steve - Don't Know Why She Love Me But She Do
Где купити Цанову ракију? 🙂
ОдговориИзбришиНајбоље да контактирате произвођача!
ОдговориИзбришиZna li neko kontakt Caneta Trifunovica?
ИзбришиЦане Трифуновић је преминуо јула 2022. године.
Избриши