Nema boljeg načina da se počne
dan od rakije i crne kafe – čućete od rakijskih veterana. Ovom kombinacijom
dobijate pristojnu dozu optimizma i elana koji vas vode kroz ostatak dana. Rakije
koje se piju ovako nisu ni malo slične konjaku, nisu ni tamne ni vanilaste, ne
mirišu na treset, dim ili karamelu.
Krajem osamdesetih se za
ovakve i slične prilike koristila rakija Povlenka iz Kosjerića. Hvalili su je
ljudi da je najbolja industrijska šljivovica u Jugoslaviji, da kao rukom skida
umor posle poljskih radova a da nije teška kada se popije malo više. Ta rakija
dolazila je iz fabrike Povlen, napravio ju je mr Marko Ljekočević, a bila je
prva šljivovica sa zaštićenim geografskim poreklom u našoj tadašnjoj zemlji. Na
žalost, te rakije više nema, kada je nestala Jugoslavija, kada su se namnožile
destilerije jeftine lažne rakije i kada je kriterijum potrošača naglo opao,
fabrika Povlen je propala.
Pa dobro, ako se ta rakija više ne
proizvodi - čemu onda ova recenzija? Pa o novoj Povlenci, o svojevrsnom tribute rakiji, napravljenoj da oda
počast staroj. Na mesto nekadašnje fabrike u Kosjeriću otvorena je
nova destilerija koja trenutno važi za najbolju i najopremljeniju u Srbiji. Za
sve koji su ikada posetili makar jedan sajam vina ili rakije, destilerija Zarić
nije nepoznanica.
Boja: Povlenka ima
svetlu žutu boju sa maslinasto zelenom nijansom. Boja i ukus ukazuju da rakija nije provela više od nekoliko meseci
u buretu.
Aroma: Na mirisu suve šljive i borovnice. Takođe, iako nije klekovača, oseća se i
blagi miris kleke. Od začina je tu vanila, kao i miris trava od kojih se prave
domaći čajevi.
Ukus: Na ukusu
dominiraju suve šljive, ali i bagremov med, kao i ukus čaja od sporiša. Finiš
je jako kratak, nekoliko sekundi - i to je to. Na finišu ima vanile u tragovima
i ukusa kvalitetnog belog vina bez kiselosti, recimo blago barikiranog
Šardonea. Prijatna rakija, iako prijatnost traje kratko jer nema dubinu
starijih rakija, niti detalje i kompleksnost koje bi joj dalo dugo druženje sa
hrastovim buretom.
Zaključak: Kao i što
smo počeli priču, ova rakija spada u lagane rakije koja se pije za dobro jutro.
Iz nje izbija svežina pokošene livade, trave na suncu i planinskog vazduha.
Može se piti čista, a možete je mešati i sa čajem, limunadom, domaćim voćnim
sirupima. Dobra je za početnike kao i za ljude koji ne vole ukuse i mirise koje
rakijama daje hrast. Spada u najkvalitetnije jeftinije rakije na tržištu, potpuno
je prirodna, dolazi iz poznate destilerije, ima prijatan ukus i miris, a za nju
ne morate izdvojiti više od 8oo dinara. Best
buy on the brandy shelf, rekli bi Amerikanci.
Ocena - srebro - 86 od 100 bodova
Apsolutno se slažem. Nema jaku razradu niti finiš, ali je i više nego pristojna. Cena je pravo iznenađenje, daleko lošije rakije su skuplje. Pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala na komentaru, drago nam je što nas čitate.
ИзбришиUpravo sam je probao! Posle degustacije sam pročitao ovu recenziju i u potpunosti se slažem sa njom! Dodao bih sledeće: negde na ovom sajtu, ili na facebook-u Rakija uglavnom, bio je jedan sjajan esej o tri kategorije rakija i jedna od njih je "nepotrebne" ili "suvišne" rakije (pišem iz glave pa ne mogu tačno da se setim). Dakle, najlepše za Povlenku je da je, uprkos jednostavnosti, i cenovnoj klasi u koju spada, veoma uverljivo "izmačovala" iz te neprijatne zone "nepotrebnih" pića i mogla bi biti uzorom kakvu šljivovicu želimo kad govorimo o masa produkciji.
ОдговориИзбришиSlažem se i sa ocenom od 86 bodova, u apsolutnoj vrednosti, ali u relativnoj, imajući u vidu ono gore što sam rekao (niska cena i masovna proizvodnja) čista desetka!
Ракија је изванредна. Питање : да ли производите ракије од дуње и кајсије? Хвала, поздрав
ОдговориИзбришиРале
ОдговориИзбришиGde može da se kupi u bgdu?
ОдговориИзбриши