Sorte koje ćemo predstaviti
zbirno se nazivaju Stare rakijske sorte. Pri tom, ovaj termin je krajnje
neprimeren i u sebi nosi ambivalentnost prema sudbini ovih voćarskih dragulja.
Smatramo ih vrhunskim sortama za rakiju, a u istom trenutku ih odbacujemo kao
neproduktivne. Ne postoji organizovan, institucionalni napor da se ove sorte
sačuvaju, a samim tim sačuva i Srbija na svetskoj mapi vrhunskih alkohola. Pa
još kad dodamo da se ove sorte nazivaju starim, što će reći neproduktivnim i
zaostalim, lako je predvideti kakva ih sudbina čeka. Voleli bismo kada bi bilo
više neformalnih grupa koje se bore za očuvanje ovih sorti. Izvestan pokušaj
postoji preko foruma sveovinu.com, kao i preko Facebook grupe Rakija iz
Rakije, ali to je krajnje nedovoljno. Država bi, takođe, bila obavezna da
subvencijama za sadnju i širenje zasada ohrabri voćare da ostanu verni
kvalitetu.
Požegača
U narodu se Požegača još naziva
i Madžarka, Bistrica, Plava šljiva, Ćustendilska šljiva, Jasenka. Poreklom je
iz Male Azije. Nekada je bila najzastupljenija i omiljena sorta šljive kod nas.
Sazreva krajem avgusta i početkom septembra, na većim nadmorskim visinama i
kasnije.
Plod Požegače je sitan, prosečne težine oko 17 grama, nepravilno jajast i modroplave boje, pokriven sivim pepeljkom. Ima brazdu po dužini ploda. Meso je zlatnožute boje, čvrsto, sočno, slatko nakiselo, aromatično, i odličnog kvaliteta. Koštica je sitna i lako se odvaja od mesa, tipična cepača. Plod se dugo drži na grani i dobro podnosi transport. Plodovi imaju višestruku upotrebnu vrednost. Koriste se za potrošnju u svežem stanju, sušenje, u prehrambenoj industriji i u proizvodnji rakije. Za rakiju, a to nas najviše zanima, nema bolje šljive od Požegače. Najveću ekspanziju imala je krajem 19. i početkom 20. veka. Tada se Požegača u Srbiji gajila na velikim površinama, sušila, prerađivala u pekmez i rakiju i izvozila po celom svetu.
U Srbiji, ova sorta se do današnjih dana najviše zadržala u zapadnim delovima.
Požegača je osetljiva na plamenjaču, rđu, rogač, a naročito je osetljiva na šarku šljive. Zbog ove bolesti ova sorta sve više izumire. Nije osetljiva na moniliju i manje je osetljiva na napad šljivinih osa.
Crvena ranka
Crvena ranka (darosavska, šumadinka,
crvenjača, ranošljiva, šarošljiva) spada među najstarije domaće rakijske sorte.
Stablo joj je srednje bujno, široko-piramidalne krune. Ima krte grane koje se
lako lome, naročito pod teretom obilnog roda ili pod uticajem jakih vetrova.
Jedna je od najrodnijih rakijskih sorti, nešto krupnijeg ploda. U odnosu na
požegaču, uspeva i na siromašnijim i suvljim zemljištima.
Cveta nekoliko dana pre požegače i samobesplodna je. Cvet nema razvijene prašnike. Kao oprašivači mogu
da posluže crnošljiva i ostale rakijske sorte. Sazreva u prvoj polovini
avgusta. Plod ranke je sitan (17-22 grama), sličnog oblika kao kod Požegače,
plavo-crven, sočan, prijatnog ukusa, pa može da se koristi i u svežem stanju.
Nije cepača. Spada medju najbolje i najrodnije sorte rakijskih šljiva. Osim u čuvenim šljivovicama, šljiva ranka se još najviše može naći
u stihovima. Naime, od svih voćnih sorti, šljiva ranka je najviše puta opevana
voćka i kao takva spada u najstariju izvornu srpsku tradiciju.
Trnovača
Jakljanka je drugo ime za
Trnovaču, a ovaj naziv se koristi u užičkom regionu. Trnovača, iliti Jakljanka
smatra se starijom, kultivisanom vrstom od domaće šljive, a od koje se
razlikuje po nešto sitnijem lišću, mladim grančicama, većem prisustvu trnja i
pre svega po plodovima, koji su sitniji, loptasti, sa okruglastom
košticom.
Takođe, smatra se da je nastala
spontanom hibridizacijom između trnjine i džanarike. Rano cveta, već oko
polovine marta, jer joj prija vlaga iz zemlje sa prvim prolećnim suncem;
otpornija je na viruse šarke, pa daje bogat plod. Takođe, po istraživanjima,
poseduje visok procenat šećera i čini jednu od tri najkvalitetnije rakijske
sorte. Sazreva početkom septembra i veoma je rodna. Obično važi za sortu koja
se kupažira u manjem procentu s Požegačom i tako daje najbolje rakijske
rezultate. Međutim, moguće je praviti rakiju samo od Trnovače ili u kombinaciji
gde bi ona bila dominantna.
Crnošljiva
Crnošljiva je stara autohtona rakijska sorta šljive valjevskog kraja. Naziva se još i Pošarka. Sazreva u trećoj dekadi jula. Stablo je srednje bujno, grane elastične, okruglasto-piramidalnog oblika. Sklona je alternativnom rađanju. Plod je sitan (15 do 16 g), okruglasto-spljošten sa jasno izraženim šavom. Meso je zelenkastožuto, slatko nakiselog ukusa. Koštica je sitna i teško se odvaja od mesa. Koristi se za potrošnju u svežem stanju, nekad se i sušila, a danas se od nje pravi dobra rakija koja služi za kupažu sa drugim sortama. Tolerantna je na sve bolesti šljive, kao i na virus šarke.
Metlaš
To je autohtona rakijska sorta
šljive koju još nazivamo i Dragačevka ili Okruglica. Domaća
sorta rasprostranjena oko Čačka, plod je ovalnog oblika, prosečna težina ploda
je 17 grama. Sazreva deset dana posle Crvene ranke. Odlična je za rakiju, na Blogu
postoji recenzija Šljivovice Plazinić koja je zaslužila
Veliku zlatnu medalju.
Поздрав из Жупе крај Никшића. Код нас још постоје старо шљивици са Пожегачом и нисмо имали проблема са Шарком. Макар да ја знам... Постоји теорија да стабло Пожегаче које расте из земљишта загађеним сумпором подлегне шарки јер је сумпор претходно сломије. Пожегача заслужује да буде стабло засађено у свачијем имању. То је непроцјењиво благо које имамо. Међитим и Пожегача доживљава судбину неког помодарлука који нас је снашао као нека пошаст...
ОдговориИзбришиNajbolje su stare sorte trnovace i turgunje i od njih je najbolja cista sljivovica.
ОдговориИзбришиNajbolje su stare sorte trnovace i turgunje i od njih je najbolja cista sljivovica.
ОдговориИзбришиMAЏАРКА...НАЈБОЉА И НАЈЧИСТИЈА ШЉИВОВИЦА ЉУТА
ИзбришиOd turgunje, kako je u Sremu zovu, nema lepše ni aromatične rakije, nema bodlje kako neki misle a sazreva početkom jula
ОдговориИзбришиA Bugarke? Zar to nije najstarija rakijska sorta iz roda crvene ranke . Teško se odvaja koštica , a sitna je i stiže posle ranke , a pre madžarke( požegače).
ОдговориИзбришиBugarke su ubedljivo najbolja rakijska šljiva .l diše i miriše .
I mene čudi da nije opisana Moravka, odlična šljiva za rakiju
Избриши