21. 3. 2023.

Плазинић шљивовица 15 (црна етикета)

 

 

Добродошли на блог Ракија, углавном - место где можете наћи ракије преточене у речи и фотографије. Добро, мало више преточене у текстове, и то поприлично личне, а мора се признати, и аналитичне. Стога кад год се неко посвети да произведе квалитетну ракију и ми се посветимо да ту ракију пробамо и представимо вам је на нашим страницама и друштвеним мрежама. Пред нама је трећа по реду ракија коју смо дегустирали у сад већ чувеном и гледаном гостовању код инспиративног Галеба Никачевића и његовом подкасту Агеласт. Ракија је шљивова препеченица која долази из подрума Воћних ракија Плазинић. У препознатљивој и лепој боци од пола литра налази се најмање 15 година стара купажа ракијских сорти: пожегача 75%, затим драгачица 15% и црвена ранка 10%. Пожегача (маџарка, плавка) је кичма ове мешавине и ту је да јој обезбеди укусност и карактер, a драгачица (округлица, ранцов) даје шарм свакој шљивовици Плазинић и онај неизбежан и препознатљив печат поднебља, а то је чачански крај и побрђе око планине Јелице. Црвена ранка (шумадинка, деросавка) као својеврстан зачин заокружује ову купажу и даје јој прави, српски ракијски профил.

 

Боја: златножута, карактеристична за ову старост.

Мирис: Суве смокве, зрело жуто и црвено воће, слатко од младих ораха. Шљиве из породице црвене ранке: драгачица и дреновка, као и џем од шипурка. Храст није пренаглашен, као ни ванилински комплекс. Мирис се развија како време пролази.

Укус: Ова варијанта петнаестице Плазинић најбоље се понаша после неког времена проведеног у чаши. Сама ракија није сирупаста и густа, чиста је и сувља од друге две варијанте (плава и црвена), а арома као да је „пресована“, концентрована. Сува и готово слана на накнадном делу укуса, толико тога се дешава, а све је истовремено пријатно, допадљиво и квалитетно укомпоновано. Зачинско биље, помало нане и аниса, ненаметљиви цитруси. Киселкаста и пријатно горка, сува и зачинска, али ништа не штрчи, већ је у питању савршен „arrival“. На крају вишње и црна чоколада. Воденаста ракија, али не и разблажена (45%), изразито питка, а са јаким карактером. Празна чаша мирише искључиво на добре, зреле и суве шљиве. Занимљива и заиста посебна купажа.

Иначе, црна петнаестица је ракија којој од све три највише прија одмарање у чаши. Даје потпуно различите импресије кроз време; после десет минута, пола сата, па и дуже – добијате различите импресије у чаши. Ја сам ову ракију (једну чашу запремине 170 милилитара са око 30 милилитра сипане ракије) дегустирао око 45 минута. Смењивале су се ароме шљиве, преко цветова, сувих смокава, слаткоће до минералне, суве импресије. Путовање кроз ароме обележено сјајном ракијском хармонијом. Као велики биг бенд где сви свирају врхунски и ниједан музичар не штрчи. То је црна петнаестица Плазинић.

 

Оцена - велика златна - 95 од 100 бодова 

 

 

1 коментар:

  1. Могл се и предпоставити да ће профа добити високу оцену, али искрено мислио сам 97-98/100. Зашто!? Управо зато што у полави коњачко-црвенкатих ракија, које су сада у моди, ова 15-тица се издваја природношћу и конзервативношћу, што је увидом у рад двојца који води овај блог, њихово опредељење за квалитет ракије од шљиве. Но леп текст и још лепша "петнаестица" Плазинић. Браво профо!!!

    ОдговориИзбриши