Nenad Jezdić, poznati
glumac, odlučio se da proizvodi rakiju proširivši porodično imanje u selu
Zabrdica pokraj Valjeva. Ubrzo, našle su se na tržištu i rakije od višnje,
kruške, a naravno i od šljive. Rakija se proizvodi na tradicionalan način što
podrazumeva aparat za jednokratnu destilaciju, korišćenje isključivo prirodnih
sirovina, zatim i odležavanje destilata u hrastovim buradima. Na 79.
Novosadskom sajmu, rakije od šljive, višnje i specijalna rakija sa dodatkom meda
osvojile su zlatne medalje, a na "blind test" ocenjivanju Koji domaćin peče najbolju rakiju? u istom gradu 2015. godine, šljivovica je dobila veliku zlatnu medalju.
Ovu šljivovicu otvorio
sam aprila meseca prošle godine, a tekst o njoj pišem tek sada. Razlog za to stoji pri
kraju prikaza. Pre analize ukusa, boje i mirisa, još nekoliko reči o dizajnu. Čak i
ako ne brinete mnogo o njemu, dizajn je veoma važan. Koliko god govorili da je
najbitnije „ono što je u flaši“, smatram da se utisak o piću gradi čim ugledate
tu istu flašu i kutiju. Kutija je od običnog kartona, dakle reciklaža, što je
za svaku pohvalu. S druge strane, boca je moderno dizajnirana i bez puno
detalja, a korišćeno je ćirilično pismo. Jačina je 43% alkohola.
Boja potamnelog zlata.
Miris je u početku pomalo nadimljen,
kiselkast, prosto čeka da bude oslobođen. Ne znam tačno koliko je stara (rekao bih 5-7
godina), ali ova šljivovica može da se razvija sa stajanjem u čaši, u dodiru sa
vazduhom. Naime, onda bude sve bolja. Dobija na slasti, a gubi i najsitnije
nedopadljivosti na mirisu. Profil dobija nešto četinarskog i začinskog
karaktera i podseća na ono što mogu da donesu samo autohtone sorte šljiva.
Ukus Jezdić rakije u sebi nosi nešto starinski otmeno. Zaokružena kiselost,
dovoljno voćne slatkoće, odlična tipičnost šljive uz optimum hrastovine. Rakija
ima lepu gustinu, dok pun ukus ukazuje na znalački komponovanu kupažu nekoliko
destilata, gde prevladava požegača. Ukus traje desetak sekundi, zatim lagano
jenjava i ostavlja impresiju zrelog ploda šljive, baš kao i prazna čaša iz koje ste
upravo popili Jezdić rakiju.
Treba reći da je po
samom otvaranju boce i sada, nakon pola godine, ova rakija samo dobila na
kvalitetu. Toliki je raspon: od utiska da je destilisana u modernim aparatima
za kontinualnu destilaciju, do ovog finog proizvoda, prepečenice tradicionalnog
tipa. Još uvek maloletni, gazdinstvo i podrum Jezdić, na dobrom su putu ka
uspehu.
Ocena - zlato - 90 od 100 bodova
Drenge - The Woods
Drenge - The Woods
Велики залет је ухватио новопечени газда Јездић, још само да не посустане. У својим изјавама и гостовањима делује искрено, па ценим да тако и ради и производи своју ракију. Само напред домаћине!
ОдговориИзбришиMoj omiljeni glumac.
ОдговориИзбришиŠaljete li za perth wa tako nam nešto treba
ОдговориИзбришиSvaka cast.
ОдговориИзбришиDobar,uspesan,prizeman covek.
Pravi G-din,imao sam srecu da ga upoznam.
Samo napred i srecno.
Da je odličan glumac,uvjerio sam se gledajući ga u mnogim ulogama a rakiju ću tek da probam.
ОдговориИзбришиSa velikim interesovanje m i dužnim poštovanjem pratim napore gos_n Jezdica da uradi nešto lepo i korisno u svom životu šljivovica je samo primer kako srbi treba da promovišu i čuvaju tradiciju!!Pozdrav za degustatora. .i njegov napor za opisivanje ugođaja !☺☺
ОдговориИзбришиSa velikim interesovanje m i dužnim poštovanjem pratim napore gos_n Jezdica da uradi nešto lepo i korisno u svom životu šljivovica je samo primer kako srbi treba da promovišu i čuvaju tradiciju!!Pozdrav za degustatora. .i njegov napor za opisivanje ugođaja !☺☺
ОдговориИзбришиUpravo sam otvorio bocu "Jezdićevače" i dok je pijuckam čitam vaše impresije - potpuno se slažem u vezi ukusa i after taste-a sa ukusom zrele šljive, dok sa druge strane nisam osetio taj kiselkasti miris s početka priče. Moj apsolutno prvi utisak je podsećanje na ukus dobre domaće rakije kod dobrih domaćina u mom užičkom kraju tako da je i vaša opaska o prepečenici tradicionalnog tipa skroz na mestu. Pozdrav i samo napred i Nenadu i vama!
ОдговориИзбриши