Savićević rakija je neko vreme prisutna na tržištu srpskih rakija, dok je šljivovica – prepečenica novost iz ove destilerije.
Savićević rakije proizvode se i pune u Ivanjici, a u dosadašnjoj ponudi našle su se rakije od
jabuke, dunje i kajsije. Ono što ovu destileriju izdvaja od ostalih jeste
proizvodni postupak koji obiluje posebnostima. Na primer, destilacija je spora,
tradicionalna, „na drva“, koristi se voće iz brdsko-planinskih krajeva, a voda
iz planinske reke Moravice koja izvire u okviru nacionalnog parka - Golija.
I dizajn treba prokomentarisati.
Etiketa je ispisana ćirilicom, a na logotipu vidimo stilizovanog (u strip
maniru) starkelju sa šajkačom i brkovima, za koga saznajemo da predstavlja deda
Miloja iz porodice Savićević. Niz originalnosti se nastavlja: 42%
alkohola, godina proizvodnje je naglašena (2012), ali i godina punjenja (2015),
tako da potrošač ima bolji uvid kakva je rakija u boci. Ovo je jedna od retkih rakija
od jedne sorte šljive, i to od nekrunisane Požegače, proizvedena uz izdvajanje koštice.
Svi navedeni podaci
upućuju kupca da bi trebalo da porazmisli o tome šta će upravo popiti, šta da očekuje
od ove rakije i na koji način da uporedi ovu rakiju sa nekom drugom. Nažalost,
ovakvi detalji su retkost na etiketama rakija u Srbiji. Možda je ovo sam početak
dobre prakse?
Boja rakije, u skladu sa godištem,
svetlo žuta, prirodna i bistra. Ne mami zavodljivom tamnom nijansom iza koje često zna da vreba
veštačka boja.
Miris Savićević prepečenice najkraće bih opisao kao tradicionalan. Šta to znači? Seoski miris prirodne
rakije od šljive, drvenast i blago grožđast. Pomalo kiseo u samom početku, ali već
posle jednog minuta, jasno je da je u pitanju mlađa rakija od Požegače u svom najboljem
ruhu.
Ukus je
najbolji adut ove rakije. Prijatan ugriz, herbalan karakter, udaljeni oblak
dima i karamel. Sitni cvetovi tek procvalih voćaka stvaraju brdsku impresiju,
panoramu predela gde se susreću listopadna i četinarska šuma. Priroda u svojoj
nenametljivosti, iznad svega. Ovo je
rakija koju starenje u hrastovim buradima može da učini, i učiniće, samo još
kvalitetnijom.
Ocena – Velika srebrna – 89 od 100 bodova
Нема коментара:
Постави коментар