Pre izvesnog vremena obećali smo da ćemo nastaviti sa praktičnim delovanjem, sa širenjem vere u dobru rakiju i deljenjem znanja sa konkretnim ljudima, uživo. Obećanje je ispunjeno i to u Beogradu, u prostorijama Urbanog Inkubatora, rasadnika umetničkih ideja. Petnaestak ljubitelja rakije, među kojima je bilo ozbiljnih entuzijasta, ali i radoznalih početnika, družilo se preko dva sata, razgovarajući o rakiji, razume se, uz rakiju.
Atmosfera je, isprva bila prava partizanska, gerilska. Ovo nije slučajno, jer radi se o pionirskom procesu, bukvalnom probijanju leda kojim je predugo okovana rakijska scena u Srbiji.
Pored neizbežnog teorijskog uvoda, razbijanja mitova o tome šta voćna rakija jeste, a šta nije, govorili smo otvoreno i o tome koliko zaista znamo o rakiji. Tek pošto srušimo auto-stereotipe i predrasude o rakiji i pošto ih zamenimo znanjem i degustacionim iskustvom, možemo da krenemo sa stvaranjem ozbiljnije scene konzumenata rakije.
Pored neizbežnog teorijskog uvoda, razbijanja mitova o tome šta voćna rakija jeste, a šta nije, govorili smo otvoreno i o tome koliko zaista znamo o rakiji. Tek pošto srušimo auto-stereotipe i predrasude o rakiji i pošto ih zamenimo znanjem i degustacionim iskustvom, možemo da krenemo sa stvaranjem ozbiljnije scene konzumenata rakije.
Rečju, ovo je bila jedinstvena prilika da uživo porazgovaramo o svim onim temama koje smo doticali u našim tekstovima na Blogu, i zajedno degustiramo neke od rakija o kojima smo pisali. Tako su se na listi ovoga puta našle šljivovice: Đurđević, Gegula, Stari hrast, Zlatni tok i BB Klekovača Specijal. Sve dobre i kvalitetne, a sve različite i vredne posvećenog pristupa uživanju u njihovoj boji, ukusu i mirisu.
Kakva je razlika između ohlađene rakije iz čokanja i iste rakije poslužene na sobnoj temperaturi iz degustacione čaše? Šta nam govori boja, a šta tekstura? Putovanje kroz lepezu mirisa i spektar ukusa, bio je najuzbudljivi deo (dvo)časa sa sve praktičnom nastavom. Za sve one koji su želeli da saznaju više, odogovore na pitanja davao je dr Ivan Urošević, ekspert u tehnologiji proizvodnje i ocenjivanju kvaliteta rakije.
Bravo. Planirate li čas u N. Sadu?
ОдговориИзбришиAko nas neko pozove, zašto da ne?
ОдговориИзбришиPozdrav,
ОдговориИзбришиkada planirate novo okupljanje u BGu? Nisam naleteo nigde na blogu , da li se plaća učešće?
Inače, ja sam iz Pančeva, ljubitelj i mali proizvođač(za sebe i društvo) rakije,u 100% kontrolisanim uslovima i po uputstvima tehnologa, a ne kako su radili naši preci... :)
Hvala
Poštovani,
ОдговориИзбришиbićete obavešteni u vezi sa nekim budućim Rakijskim časom u Beogradu, pratite nas na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).
Evo i ja da se prijavim za rakijski čas u BG-u.
ОдговориИзбришиPlanira li se nešto uskoro?