Kada rakija šljivovica
dovoljno dugo odleži u kvalitetnim hrastovim buradima, sa njom se dešava nešto
posebno. Ona postaje piće vrhunskog kvaliteta, na pola puta između voćne rakije
i francuskog konjaka. Ako još ovom zanatu pristupi pravi stručnjak i to nakon
višedecenijske profesure na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, krajnji
proizvod mora da bude pun pogodak. Upravo ovakvu jednu rakiju imamo pred sobom,
a proizveo ju je prof. dr Radoslav Paunović (1927-2006), jedan od najvećih
autoriteta u oblasti proizvodnje jakih alkoholnih pića u našem okruženju.
Navikli smo da rakiju
pijemo kao aperitiv. Prima šljivovica,
posle maratonskog sazrevanja u hrastovim buradima (dvadeset godina), ne
zaslužuje da je brzopotezno saspete u grlo i navalite na hranu. Nju ćete radije
popiti samu posle obroka, na sobnoj temperaturi, kao digestiv. A, što se tiče slaganja ukusa, rimuje se sa goveđim
pršutom, sušenim svinjskim vratom, kao i sa kvalitetnom crnom čokoladom.
Veoma stara pića teško
isparavaju, pa tako i Prima rakija treba neko vreme da ostane u čaši pre nego
što je probate.
Mirišite je bar nekoliko minuta, a ona će uzvratiti bogatim
utiskom sačinjenim od brojnih mirisnih komponenata. Buke je pun, harmoničan i
slojevit. Smenjuju se note ruma i konjaka, hrasta i vanile, tamnog šećera i
ananasa.
Ukus je pun, somotast i
blago opor. Stiže nam, sada već topljeni, muscovado
šećer i kandirana kora narandže. Finiš ostaje u notama crnog čaja sa bergamotom,
kože i mandarine. Kada popijete rakiju, miris u čaši može dosta toga da vam
saopšti. Kod Prime to su orasi i
smilje.
Primećujmo da se
tipičnost šljivovice gotovo izgubila pod složenim začinskim kompleksom, pa je
teško nalazimo u naknadnom delu ukusa. Ali, to je upravo poenta ovog pića –
znate da je proizvedeno od šljive, a imate preimućstvo da uživate u brojnim čulnim
senzacijama koje ono sa sobom nosi. I, ne manje važno, ona nema mana koje sa sobom nose
rđavo proizvedene šljivovice. Počastite sebe ovim pićem.
Status Quo - Gerdundula
Ocena - zlato - 92 od 100 bodova
Нема коментара:
Постави коментар