Šljivovica sa aromom kleke spada u specijalne rakije,
a dobija se destilacijom fermentisanih plodova grma kleke, četinarske biljke iz
roda čempresa (Fructus juniperi communis)
i fermentisanih plodova šljive. Takođe,
može se dobiti i dodavanjem odgovarajuće količine kleke direktno u rakiju
šljivovicu.
Dodavanje kleke pićima stara je praksa na tlu Evrope. U
Austriji i Nemačkoj takvo piće se zove wacholder i steinhäger a osnova je žitna rakija, ili rafinisani etanol. U Rusiji
se votka sa klekom zove mužilovka, u
Češkoj borovička, na Istri peku
rakiju od kleke koju zovu brinjevac.
Mnoga nacionalna pića imaju u sebi ovaj plod, s tim da je holandski jenever daleki predak svim ovim
varijantama. Kao što se može i pretpostaviti, a isti je slučaj i sa svim
ostalim dodacima kod alkoholnih pića, kleka se prvo dodavala da pokrije neprijatan
miris i ukus pićima koja su spravljana na primitivan način i po nerazvijenoj
tehnologiji. Holanđani i Belgijanci su
počeli da dodaju ovu biljku u destilate od različitih žitarica kao i od sirupa
melase da bi dobili liker koji su nazvali jenever.
Ovo piće je Vilijam III Oranjski preneo u Englesku kada je postao kralj te
zemlje, a Englezi su dodavanjem različitih začinskih biljaka stvorili jedno od
najpoznatijih pića na svetu, džin.
Rakija klekovača je srpska verzija džina, ako mogu da
napravim tako poređenje, s tim što je klekovača piće sa mnogo više potencijala
koji leži u mogućnosti da se za njega koristi kvalitetna šljivovica, odležala u
kvalitetnim hrastovim buradima koja joj daju mekoću,
izbalansiranost i boju. Posle nekoliko godina starenja, srpska klekovača postaje
visoko kvalitetno piće u rangu konjaka i single maltova. Ova rakija je brend
Zapadne Srbije, u zavisnosti od toga koga pitate, saznaćete da je rodno mesto
klekovače Bajina Bašta, Čačak, Užice, Gornji Milanovac i tako redom.
Sa planine Tare, iz podruma Simić, dolazi nam još jedna
zanimljiva rakija, prepečenica sa dodatkom kleke, iliti, kako piše na etiketi Natural plum brandy with Gin brandy.
Aroma: Izrazito
floralna, ruzmarin, cvet zove, lovor u kombinaciji sa citrusima. Ima malo
mirisa kvalitetnog rajnskog rizlinga.
Ukus: Pored
kleke, osvežavajući ukus začinskog bilja u kombinaciji sa blagom kiselošću,
ovde pre svega mislim na prijatnu kiselost, nešto slično ukusu sumaka (sumak je
bliskoistočni začin koji raste divlje u prirodi, poznatiji je kao pustinjski limun). Finiš je srednji, u
njemu ima aromatične ljutine belog bibera ali se i razvijaju note koje dolaze
od odležale šljivovice, pre svega vanila, ukus lešnika, svežih badema i suvih
šljiva.
Zaključak: Jako dopadljiva rakija, nije pretenciozna,
ne traži potpunu pažnju kada je pijete. Nazvao bih je dnevnom rakijom, ima
veoma intezivan nastup ali zaokružen i smiren finiš. Definitivno još jedan
biser iz podruma u selu Kokošica. Na kraju, bitno je istaći, cena ove rakije
je jako povoljna računajući kvalitet koji za nju dobijete.
Ocena
- srebro - 86 od 100 bodova
Robert Plant & The Sensational Space Shifters - Turn it Up
Robert Plant & The Sensational Space Shifters - Turn it Up
Нема коментара:
Постави коментар