Jedan od
osnovnih motiva za pisanje ovog bloga je želja njegovih autora da daju doprinos
stvaranju scene konzumenata i poštovalaca srpske šljivovice. Bez svojevrsne
potkulture rakijaša cela priča vezana
za ovo piće će se završiti, a da nije ni počela. Svakom ko se i najmanje razume
u industriju vrhunskih alkoholnih pića jasno je da kvalitet ne pravi priču o
nekom piću sam od sebe. Potrebno je dosta rada na edukaciji da bi se stvorila
atmosfera koja motiviše i inspiriše konzumente da priđu rakiji na jedan novi
način. O svemu ovom neki drugi put, o mitologiji koja mora da prati vrhunske
alkohole, o podneblju i lokalnim specifičnostima, o terminuTerroir, o
iskustvima industrije burbona, konjaka, single malt viskija, o svemu tome
autori spremaju opširan tekst.
Sada, o drugom motivuza pisanje bloga. Drugi motiv je neverovatno uzbuđenje koje donosi
otkrivanje svojevrsnog skrivenog blaga kad su u pitanju kvalitetna pića. U
Srbiji postoje stotine destilerija i domaćinstava koja proizvode često samo
prosečnu, ali ponekad i vrhunsku rakiju od šljive. Upravo traganje za ovim
vrhunskim rakijama, zaboravljenim negde u prašnjavim hrastovim buradima, u
selima koja je teško naći na karti, pravo je uživanje. Na stranicama ovog
bloga, važno je ovde napomenuti, nikada se neće naći neregistovane, “gazdine
rakije” one koje nemaju logo, etiketu, ime i prezime proizvođača, rakije na
koje se ne plaća porez državi. Među registrovanim, legalnim proizvođačima, ima
savim dovoljno “vatrene vode” za jedan životni vek.
Jedna takva rakijska tajna je danas pred nama. Naime,
radi se o rakiji Čitakovića melem, iz
sela Gornji Mušić u mioničkoj opštini, a proizvode je Dragan i Zoran Čitaković.
Kako piše na sajtu, koriste svoje šljive, a na gazdinsvu zastupljene su skoro
sve popularne sorte. Rakija koju ocenjujemo danas zvanično je 14. najbolja
srpska rakija svih vremena. Godište je taman za udaju, osamdeset osmo, a
napravljena je od Požegače i Ranke. Međutim, nije isključeno da su korišćene i
druge sorte, pre svega čačanski hibridi. Pa da krenemo.
Aroma: miris ove rakije zaslužuje najviše ocene,
intezivan miris burbon vanile, štapića cimeta i kore pomorandže. Sve ono što
dobrom polufabrikatu daje kvalitetno hrastovo bure.
Ukus: ukus intezivan, ali ne grub; na početku suve smokve,
beli biber, bosiljak, morska so, a kasnije karamela, višnje i citrusi. Finiš dug i harmoničan; pistaći, kardamom, sirup od
javora. Na samom repu ima malo čili
ljutine. Jako kompleksna rakija, dosta toga se dešava kada je pijete.
Zaključak:
Pijenje rakije Čitakovića melem (1988)
odvelo me je u mislima na Karibe i Južnu Ameriku. Ova rakija je najsličnija
kvalitetnim rumovima iz ovih regiona, nešto kao srpski Ron Zacapa ili Ron
Diplomatico. Pije se čista, bez vode ili leda. Voda u njoj probudi mračnu
stranu, postaje tmurnija, skoro depresivna. Ovako čista, traži drušvo, razgovor
i muziku, preporuka su Paco de Lucia,
Frank Zappa, ili Duško Kuliš.
Ocena - Velika
zlatna - 94 od 100 bodova
Al di Meola/John McLaughlin/Paco de Lucía - Manha de Carnaval
Rakija koju imamo pred sobom je jabukovača. I to ne
obična, "bela" rakija od jabuke, već rakija odležala u barik buretu.
Na samom početku treba reći da je Srpska Trojka firma koja proizvodi različite
rakije, mnoge smo probali, neke nismo, a barik jabukovača je poslednja koju smo
degustirali. Proces barikiranja je utemeljen u Francuskoj, ima dugačku
tradiciju, i da ne prepričavamo priču o konjaku i vinu, reći ćemo da kod rakije
od šljive barikiranje ozbiljno doprinosi ukusu i kvalitetu. Postoji uobičajeno
shvatanje da voćne rakije (od voća sem šljive) treba proizvoditi i čuvati u
staklenim i inox posudama, te da im nije potrebno dodatno
"aromatizovanje" odležavanjem u buradima. Ovoga puta, u tom pogledu,
nailazimo na sasvim redak proizvod. Dakle, mogućne su dve situacije: da je
eksperiment uspeo, ili da nije uspeo, tj. bolje reći da je nepotreban. Pa, da
vidimo o čemu se radi.
Boja: Ova rakija
ima tamnu, bronzanu boju i solidnu bistrinu.
Miris: Prva mirisna
nota, pored alkohola, jeste jabuka. Ali ne sveža jabuka, već pečena jabuka u
rerni. Taj miris podseća na detinjstvo, ali nisam siguran da li mi se dopada,
ili ne, kada je rakija u pitanju.
Ukus: Alkohol
(42%) je i dalje dominantan, ukus gareži i dima, i veoma, veoma kratak finiš.
Uopšte uzev, u pitanju je mlada rakija i, čini se, nepotreban eksperiment.
Rakija koja svoje mesto nalazi na festivalima, gde joj se put i završava.
Davno, još tridesetih godina prošlog veka, deda po
ocu potpisnika ovih redova, doselio se iz Crne Gore u predgrađe Kraljeva. Došao
je na vrhu talasa naglog razvoja i zaposlio se u, tada čuvenoj, Fabrici aviona
Kraljevo. Tu negde, na ušću Ibra u Zapadnu Moravu, upoznao je jednu devojku.
Ona je često dolazila, iz jednog obližnjeg sela, tu, kod tetke u posetu. Selo
Leševo na putu ka Kragujevcu, a bliže Kraljevu, nije imalo mnogo da joj ponudi.
E, sad, tu, malo dalje ka Kragujevcu ima jedno planinsko selo - Gledić.
Šljive koje tamo rastu imaju (za razliku od naše junakinje) vremena da postanu
zrele. Između stabala jabuka i oraha, najbolje od njih, sazrevaju u rakiji.
Možda je uz tu gledićku ljutu iz zaseoka Rakija, momak koji se zvao Đuro,
najlepše lagao devojku koja se zvala Kosara. Možda je njen miraz bolje uz nju
mirisao. Možda su mu, uz nju, ta proleća brže proletela. Bojanjene kosebila je svetla, bolje rečeno bleda.
To je i bilo očekivano - još uvek je mlada, nezamućen potok. Za sobom je
ostavljala svežmiris; seoska devojka, uštirkane suknje. Oštro i
čisto. U kosi cvetovi voćaka, planinski med i sveža kajsija. Na jeziku
voli da ugrize. Malo, pa odmah popusti... Mlada i raspoložena, u dahu ima
svežeg bosioka, koji uz gutljaj hladne vode brzo popušta i uvlači se u korpu
punu krušaka, jabuka i šljiva.
Kao i sve što je hitro, kao taj planinski potok,
bistar i hladan, ljubav skokovito žuri ka svom ishodištu. Kada je Fabrika
dostigla svoj zenit, njih dvoje su dobili ćerku. Kada je počela isporuka
poslednjih aviona, dobili su sina. Kada je sve oko njih počelo da propada, a
fabrika postala državna, on je, sa trideset tri - preminuo. Tu je bio
kraj njihove romanse, a početak ostatka njenog života. Ona je ta rakija.
Ona se pije iz čašica. Ona ima miris crno-bele fotografije. Ona je Rakija iz
Rakije.
Nema boljeg načina da se počne
dan od rakije i crne kafe – čućete od rakijskih veterana. Ovom kombinacijom
dobijate pristojnu dozu optimizma i elana koji vas vode kroz ostatak dana. Rakije
koje se piju ovako nisu ni malo slične konjaku, nisu ni tamne ni vanilaste, ne
mirišu na treset, dim ili karamelu.
Krajem osamdesetih se za
ovakve i slične prilike koristila rakija Povlenka iz Kosjerića. Hvalili su je
ljudi da je najbolja industrijska šljivovica u Jugoslaviji, da kao rukom skida
umor posle poljskih radova a da nije teška kada se popije malo više. Ta rakija
dolazila je iz fabrike Povlen, napravio ju je mr Marko Ljekočević, a bila je
prva šljivovica sa zaštićenim geografskim poreklom u našoj tadašnjoj zemlji. Na
žalost, te rakije više nema, kada je nestala Jugoslavija, kada su se namnožile
destilerije jeftine lažne rakije i kada je kriterijum potrošača naglo opao,
fabrika Povlen je propala.
Pa dobro, ako se ta rakija više ne
proizvodi - čemu onda ova recenzija? Pa o novoj Povlenci, o svojevrsnom tribute rakiji, napravljenoj da oda
počast staroj. Na mesto nekadašnje fabrike u Kosjeriću otvorena je
nova destilerija koja trenutno važi za najbolju i najopremljeniju u Srbiji. Za
sve koji su ikada posetili makar jedan sajam vina ili rakije, destilerija Zarić
nije nepoznanica.
Boja: Povlenka ima
svetlu žutu boju sa maslinasto zelenom nijansom.Boja i ukus ukazuju da rakija nije provela više od nekoliko meseci
u buretu.
Aroma: Na mirisu suve šljive i borovnice. Takođe, iako nije klekovača, oseća se i
blagi miris kleke. Od začina je tu vanila, kao i miris trava od kojih se prave
domaći čajevi.
Ukus: Na ukusu
dominiraju suve šljive, ali i bagremov med, kao i ukus čaja od sporiša. Finiš
je jako kratak, nekoliko sekundi - i to je to. Na finišu ima vanile u tragovima
i ukusa kvalitetnog belog vina bez kiselosti, recimo blago barikiranog
Šardonea. Prijatna rakija, iako prijatnost traje kratko jer nema dubinu
starijih rakija, niti detalje i kompleksnost koje bi joj dalo dugo druženje sa
hrastovim buretom.
Zaključak: Kao i što
smo počeli priču, ova rakija spada u lagane rakije koja se pije za dobro jutro.
Iz nje izbija svežina pokošene livade, trave na suncu i planinskog vazduha.
Može se piti čista, a možete je mešati i sa čajem, limunadom, domaćim voćnim
sirupima. Dobra je za početnike kao i za ljude koji ne vole ukuse i mirise koje
rakijama daje hrast. Spada u najkvalitetnije jeftinije rakije na tržištu, potpuno
je prirodna, dolazi iz poznate destilerije, ima prijatan ukus i miris, a za nju
ne morate izdvojiti više od 8oo dinara. Best
buy on the brandy shelf, rekli bi Amerikanci.
Ocena - srebro - 86 od 100 bodova
Hank Williams Iii - Ghost To A Ghost - 01 - Gutter Town