Prvi put na blogu Rakija, uglavnom jedna francuska rakija od šljive. Ne znamo puno o francuskoj tradiciji dobijanja šljivovice, niti o provinciji Perigord, ali nismo se ni trudili da saznamo. Važno je ono što je u boci, pa smo se time i pozabavili. Vieille prune prevedeno na srpski jezik znači stara šljiva. Prema boji i mirisu, a
naročito ukusu, reklo bi se da ovde nema nekog značajnog starenja, možda do tri
godine. Teško je, zaista, nakon godina provedenih degustirajući stare rakije iz
Srbije, ovu rakiju staviti na istu policu. Kod nas bismo rekli da je jedva
prošla pored bureta, a možda bi bilo bolje i da nije starila, jer bismo mogli da vidimo
šta ima da ponudi bezbojna rakija od ovakve sorte/sorti. Da vidimo ostale
pokazatelje.
Jačina je 42% i to je dobra stvar. Nije u tome
problem. Ova rakija ima neki kvalitet, ali je on upitan. Najkraće rečeno – obična
rakija od šljive, ništa više od toga. Takođe, pohvalio bih pakovanje
(jednostavna drvena kutija obložena novinskim papirom) i etiketu svedenog
dizajna.
Miris kvasca, hleba, cveća, izraženo zeljastog profila
na prvu loptu. Kiselkast miris sugeriše da je u čaši nesavršeno izdestilisana
rakija, blago koštičava, podseća na starenje u bagremovom buretu, pa tek onda
hrastovom. Hemijska jedinjenja koja ne bih da pogađam, ali im nije tu mesto. Da
je ovo šumadijska rakija, a ima ih i odatle, naglašavao bih mane. Pošto u ovom
slučaju, ne poznajem sortu, način i vreme fermentacije, aparat za destilaciju,
niti burad, zadržaću se na impresijama.
Na ukusu
ova rakija podseća čak na neke ovdašnje verzije neautohtonih sorti šljiva,
nemarno ukomljenih bez strogog odvajanja koštice. U najboljem slučaju, kafanske
rakije koje se piju iz čašica, pored kafe, cigarete i kisele vode. Sa dužim
stajanjem na vazduhu, u čaši, ništa se ne dobija. Prazna čaša lepše miriše od
pune.
Zaključak: kao da je neko francuskim tehnolozima rekao da
tipičnost šljivove prepečnice mora da ima taj kiselkasti, koštičavi, pa i ton
na aceton i lepak. Žao mi je ako je tako, a opet me i raduje činjenica da je Srbija
još u nečemu ispred zapadnih zemalja.
Ocena - bronza - 79 od 100 bodova
Kakvo je vase misljenje vezano za odlezavanje sljivovice u recimo bagremu, dudu i hrastu sa nekom rotacijom, da li bi tu bilo vise koristi ili stete?
ОдговориИзбришиMože da bude zanimljivo:
ОдговориИзбришиhttps://rakija-uglavnom.blogspot.com/2017/08/sljivovica-iz-tri-bureta-mali-podrum.html
Aceton i lepak sugerišu na nedozrelo i zeleno voće.
ОдговориИзбришиХтео сам и то да напишем, али да не претерујем с критикама :)
Избриши