Stara
Zlatiborka – to je ime ove destilerije iz Užica, a pred nama je rakija od šljive čiji naziv Pevačica
ne treba da asocira na pevačice narodne muzike, već na to da kad se malo više popije, ova rakija nije
ratoborna, već se uz nju peva i veseli. Na stranu efekti, da vidimo šta kažu
činjenice. Rakija je prepečena 2016. godine i od tada leži u hrastovom buretu.
Sortni sastav ove kupaže čine požegača sa udelom od oko 50%, a ostatak su:
crvena ranka, trnovača i čačanska lepotica. Sam tehnološki postupak destilacije
možemo nazvati poboljšanim tradicionalnim, a to je dvostruka destilacija na
bakarnim kazanima uz odvajanje frakcija. Vrenje je obavljeno bez dodavanja
enoloških sredstava (kvasaca, hrane za kvasce i enzima).
Za ovu rakiju
smo čuli pre nekoliko godina i sretali je na sajmovima i rakijskim smotrama,
ali ono što nas je opredelilo da je degustiramo i pišemo o njoj je pobeda na
poslednjem, dvanaestom Šljivovačkom sajmu domaće rakije u istoimenom zlatiborskom selu. Pobedničku rakiju proizvodi Dobrisav Janjić iz Tripkove, sela na zapadnim
obroncima Zlatibora. Pevačica je osvojila i srebrnu medalju na ovogodišnjem Žestivalu u Užicu. Izgled etikete i sama boca nisu nešto maštoviti, ali u pitanju je mali proizvođač i to treba razumeti. Možda
zbog očekivanja u vezi s podnebljem, moj prvi utisak bio je da u ovoj rakiji ima
najviše šljive trnovače (jakljanke). Međutim, ovo je kupaža u kojoj, pored trnovače, ima i požegače, crvene ranke, pa i čačanske lepotice.
Miris je
možda i najjači adut ove vatrene vode. Šljive, šljive, od cveta do ploda. Stara hrastovina i miris vrelog voštanog pečata. Slatkast ukus,
kratkotrajan flejvor (arrival), ali
zato pristojna, dugotrajna završnica, jer je jačina 43% alkohola. Pevačica je još jedna predstavnica rakija na tržištu koje pripadaju sve češćem starosnom segmentu - do tri godine. Prava domaća, neizbrušena rakija. Dok je pijete zaista možete da osetite svaki deo tradicionalne proizvodnje i to u količinama koje prirodni uslovi nameću, a okolnosti dozvoljavaju. Stara zlatiborka Pevačica, između ostalog, potvrđuje i to da se
najboje rakije i dalje proizvode na selu.
Ocena - Velika srebrna - 89 od 100 bodova
Нема коментара:
Постави коментар