Tim
bloga Rakija, uglavnom posetio je destileriju Global iz sela Kostojevići koja
proizvodi rakiju više nego poznatog imena: Stara sokolova. Ovu smo porodičnu
destileriju planirali da posetimo odavno, oduvek nam se činila primamljivom za
našu rakijsku avanturu. Dugo nas je kopkalo šta se stvarno nalazi iza čuvenog brenda i nagrađivanog proizvoda prepoznatljivog ukusa. Uvek smo se pitali da li je ova
slava zaslužena, i da li je ovo destilerija koja postoji samo na stranicama
specijalizovanih časopisa koji prate vinsku scenu i HoReCa sektor, ili čini
jednu od glavnih stubova srpske rakijske scene. Stara sokolova nije samo
rakija, ona je, pre svega, porodična priča. „U redu“ - reći ćete, „ima stvarno
mnogo porodičnih destilerija protkanih detaljima iz porodične tradicije“ - ali
ova se priča stvarno ističe. Priznajemo, dugo smo mislili da je Stara sokolova
skoro pa prava industrijska rakija. To ne predstavlja nešto loše, već ukazuje na nešto veći obim proizvodnje, prisutnost na tržištu: velikim marketima,
podrumima pića, HoReCa sektoru, kao i u inostranstvu.
Stara
Sokolova je, pre svega, rakijsko čedo porodice porodice Bogdanović iz sela
Kostojevići kod Bajine Bašte. Ako bismo bili još precizniji, ova porodica je
svoje prve rakijske kazane založila još davne 1830. godine u dolini zvanoj
Krivaja gde se i dan-danas nalazi porodično domaćinstvo sa svim pratećim elementima neophodnim porodici koja živi od rakije. U Krivaji Bogdanovići putnika namernika rado svraćaju u kačaru i kazanu u kojoj se još uvek nalazi stari
bakarni kazan, kao i u vekovni podrum sa buradima i svom pratećom opremom za
proizvodnju šljivovice. Ovaj svojevrsni muzej rakijskog alata i zanata, koji se
nalazi na vrhu brda, predstavlja pravo rakijsko blago Srbije. Iz istorije znamo da se ovaj kraj Srbije, na tromeđi između Bajine Bašte, Užica i
Kosjerića, nekada zvao Sokolska nahija. To je tradicionalno bio prostor gde je
dobra šljivovica bila pitanje časti i ugleda domaćina. Za druge se rakije, sem
šljivovice, u ovom kraju nije znalo sve do kraja XX veka, kada počinje da se
pravi dunjevača, kajsija i medovača. Danas destilerija porodice Bogdanović
proizvodi rakije od različitog voća, kao i specijalne rakije, a od pre par godina
poznati su i po svom odličnom starom vinjaku.
U okviru
prvog dela naše posete porazgovarali smo sa direktorom Stare Sokolove Ivanom
Bogdanovićem, predstavnikom sedme generacije koja peče rakiju u ovoj
porodici. Ivan nam je ukratko objasnio u čemu je specifičnost proizvodnje svake
od rakija. Destilerija kupuje vrhunsko voće iz cele Srbije, s tim da šljive
dolaze isključivo iz Sokolske nahije, odnosno da rastu po obroncima oko samih
Kostojevića. Destilerija se sastoji iz nekoliko objekata koji se nalaze na
nekoliko lokacija u selu, u jednom se vrši fermentacija voća, na drugoj
lokaciji se peče rakija, a na trećoj destilati stare u hrastovim buradima.
Prijatno nas je iznenadilo to što Bogdanovići kupuju domaću hrastovinu i sami
prave i suše duge pod nadzorom svojih tehnologa. Ispred objekta za starenje
rakije nalaze se naslagane hrastove duge koje se suše po starom francuskom
receptu, što će reći na otvorenom i bez zaštite od različitih vremenskih prilika.
Ovde se poštuje čuveni princip: jedna godina sušenja za svaki centimetar debljine
hrastove duge, dok je sama hrastovina stara jedan vek. Dok je tog jutra u
Beogradu bila pozna jesen, u Kostojevićima nas je dočekao sam početak zime.
Pošto smo za doručak pojeli lokalni specijalitet, komplet lepinju, i nakon što smo obišli
proizvodni pogon sa modernim fermentorima i aparatom za destilaciju, svratili
smo do obližnjeg objekta u kome dozrevaju rakije.
Degustacija
broj jedan. Degustirali smo, među hrastovim buradima, bezbojnu kajsijevaču,
odličnu viljamovku, zatim staru kajsijevaču i dunjevaču. Sve voćne rakije su
sveže, pitke, kvalitetno stabilizovane, nema onih ukuvanih i otužnih voćnih
aroma koje se mogu naći kod domaćih rakija od dunje ili kajsije. Iako smo, pre
svega, dobri poznavaoci i ljubitelji šljivovih prepečenica, uživali smo u
svakom uzorku voćnih rakija porodice Bogdanović. Primetili smo i jednu
zanimljivost. Naime, naš je utisak da je bezbojna dunjevača mnogo bolja od
dunjevače koja je starila u buretu, nismo sigurni da joj je bure dalo mnogo toga što bi
opravdalo izgubljeno vreme i gubitak u alkoholu. Pozivamo čitaoce bloga da probaju
i jednu i drugu i sami ih uporede. Posebna i retka poslastica bila je Sokolova
kajsija, rakija od istoimene voćke, ali koja je sazrevala u hrastovim buradima.
Jačina je 40%, a od sorti mađarska najbolja i mađarska rana. Teško da može bolje. Na kraju, (a šta drugo?)
probali smo šljivovu prepečenicu iz 1994. godine. Konjački tip rakije s
očuvanom tipičnošću šljivovice.
Degustacija
broj dva bila je prava poslastica za ljubitelje starih šljivovih prepečenica,
naime, degustirali smo porodične rezerve i to na samom izvoru, tamo gde su
nastale i starile, a i gde je raslo voće od koga su pravljene. Da budemo
potpuno otvoreni, za neke od osnovnih verzija šljivovice iz ove rakijarnice
voće se kupuje, a kupuje se i jedan deo meke rakije od komšija iz sela. Ovde pre
svega mislimo na brend Sokolica koji predstavlja osnovnu, takozvanu svakodnevnu
rakiju. I ova rakija ima svoje kvalitete, ali nema onu arhivnost koju imaju
starije verzije Stare sokolove.
Očuvani
duh starine učinio je da omali, porodični objekat kamenih zidova postane
verovatno najprimerenija degustaciona sala za rakiju koju smo do sada posetili.
Na sve strane autentični predmeti iz prošlosti: rakijski alat, tradicionalno
kuhinjsko posuđe, čak i drvena mišolovka, a u jednom ćošku prva, pod tim imenom,
napunjena boca Sokolove rakije. Na fotografijama smo probali da zabeležimo
nešto što za čim već duže vreme tragamo, a „to nešto“ smo nazvali rakijski
pokret. To su recke koje je kazandžija urezao na drvenim vratima i koje označavaju
broj ispečenih kazana tog dana; stare fotografije na neravnim zidovima
gostinjske sobe; naš domaćin Rade Bogdanović dok ispija najstariju rakiju iz
porodičnog podruma... Na istom mestu, kao
iznenađenje dana, probali smo nešto što će po našem mišljenju biti rakijski hit
za narednu godinu - staru šljivovu prepečenicu od osamnaest godina koja izlazi
kao biser porodične rezerve familije Bogdanović. Vrhunska šljivovica sa onim,
danas tako retkim, rustičnim tonom u ukusu i mirisu. Starost ove rakije je za
poštovanje, ali užitak upotpunjuje svežina i uzbudljive arome koje nisu
napustile ovu vrhunsku rakiju.
Bogdanovići,
i njima slične porodične rakijske firme, važni su i zbog činjenice da imaju
kapaciteta da iznesu projekte kao što su izvoz srpske rakije u inostranstvo,
rakijski putevi Srbije, rakijski turizam. Oni sem tradicije i kvaliteta imaju i
dobru organizaciju, posvećen tim, uslove i sredstva. Ovo će biti jako važno u
budućnosti kada Srbija odluči da svoje rakijsko blago ponudi široj domaćoj i
svetskoj publici. Do tada, ako vas zanima rakija i njena istorija, odlično
mesto za početak traganja su Kostojevići i destilerija Stara sokolova.