8. 8. 2018.

Jelički dukat - ponos porodice Prodanović



Mi u Rakiji, uglavnom, gde ne stignemo da odemo preko zime, nadoknadimo preko leta. I tako, evo već petu godinu. U decembru prošle godine nismo uspeli da prisustvujemo svečanosti povodom 15 godina postojanja Jeličkog dukata, a čuli smo da je bilo veličanstveno. Sada već ne žalimo zbog propuštenog, jer najviše volimo da posetimo sam izvor rakije. Ponoviću tu rečenicu po ko zna koji put: Svaka rakija ima najbolji ukus tamo gde nastaje, na svom izvoru. 


 
Izvor ove rakije je selo Pridvorica iznad Čačka, smešteno na oko 500 metara nadmorske visine na prelepo zatalasanom pobrđu koje krepi i ljude i šljive. Šljivovu prepečenicu neguje porodica Prodanović koja ovde živi i radi, po pisanim dokazima još od sredine XIX veka, a verovatno i dosta ranije. Svake godine Predrag Predo Prodanović preko svojih pleća, uz pomoć svoje supruge i troje dece,  preradi najmanje 100 tona šljiva, ali zato kakvih šljiva! Stenli, uglavnom, ali ima i stabala čačanske lepotice. Ovako dobar stenli ne viđa se često. Zaslužna je, pre svega, izuzetna lokacija, zatim redovno đubrenje stajskim đubrivom, navodnjavanje izvorskom vodom sa Jelice... Šarka jednostavno nema šanse da pobedi. Od takvih šljiva nastaje i Jelički dukat, u svakoj boci najmanje 12 godina star. Prepečenica šeta iz bureta u bure u potrazi za svojim najboljim izdanjem, a taj pečat, taj aromatski profil Jeličkog dukata, prepoznaje se u svakoj boci. To je ono što cenimo kad osetimo kod bilo koje destilerije – lični pečat. 



Na poslednjoj Smotri najboljih srpskih šljivovica gde rakije ocenjuje devet eminentnih rakijskih stručnjaka, uzorak Jeličkog dukata osvojio je laskavo drugo mesto s 18.95 bodova. Prošle godine rakija Jelički dukat predstavljena je u rezidenciji srpske ambasade u Parizu gde ju je nekadašnji prvi somelijer sveta Filip For-Brak veoma visoko ocenio. Sve to znači da se Jelički dukat neminovno razvija kao brend, ali i da je sama rakija sve boljeg kvaliteta. 



U procesu proizvodnje ove rakije ništa nije tipično. Koristi se sorta stenli koja nije tradicionalno rakijska (mada možda baš jeste?), koštice se u potpunosti odvajaju, dok je aparat za destilaciju dosta veće zapremine nego kod ostalih zanatskih proizvođača. Zbog svega toga je i Jelički dukat prepoznatljiva rakija sa sve većim brojem iskrenih ljubitelja. Ovo nije uobičajen tekst u kojem ocenjujemo rakiju, već putopis. Degustirali smo s nesvakidašnjim uživanjem i neke malo drugačije uzorke, tako da očekujte novine iz ove destilerije: jednu voćnu rakiju, ali i posebno izdanje šljivove prepečenice vrhunskog kvaliteta.