Baljevac na Ibru u
opštini Raška - čuli ste možda za ovu varošicu? Možda ste i čuli za rudnik
kamenog uglja koji se tamo nalazi,
a
možda ste ga nekad pobrkali sa mestom koje se zove Boljevac. Ja, lično, tačno
znam gde se nalazi Baljevac, jer sam dobar deo detinjstva proveo tamo, kod
babe, dede i ujaka. Ipak, ovo nije sastav o letnjim raspustima i prvomajskim urancima,
ovo je kratka priča o baljevačkim rakijašima. Baljevac ima svoje Udruženje
proizvođača rakije, čiji članovi na okolnim brdima vekovima gaje autohtone (ali
i one druge) sorte šljiva i ostalog voća. Smešten maltene u podnožju Kopaonika,
Baljevac garantuje skoro pa savršene prirodne uslove za gajenje rakijskih sorti
šljiva. Ako tome dodamo i magični dodir tradicije i dobru hrastovu burad,
pošteni domaćin ne može da omane u proizvodnji prepečenice. Kao i u većini
krajeva naše zemlje, većina proizvođača su zanatlije, hobisti koji rakiju
proizvode za sebe, rodbinu i prijatelje. Na svu sreću, nađe se poneki uzorak i
na rakijskim takmičenjima i događanjima.
Baljevac ima i svoju
rakijadu koja se obično održava poslednjeg vikenda u novembru. Pristigle
uzorke, a po našem saznanju svake godine ih bude sve više i to kvalitetnih, već
godinama ocenjuje stručna komisija na čelu sa Brankom Popovićem iz Instituta
za voćarstvo u Čačku. Inače, Branko Popović je, pored Ninoslava Nikićevića, još
jedan od nekolikih „doktora za šljivovicu“ u Srbiji.
Rakije koje smo mi
probali, sve šljivove prepečenice, proizveli su troje proizvođača nagrađenih
zlatnom medaljom na prošlogodišnjem Kupu Vrnjačke Banje u organizaciji etno
centra Gegula iz Kraljeva. To su: Rade Vučković sa osvojenih 18.01 bodova,
Jovan Kolović sa 18.05 i Radmila Dimić sa osvojenih 18.40 bodova. Reći ću samo
to da su ove rakije jedne od najboljih rakija koje smo ikada probali, a da su
proizvedene mahom od Čačanske rodne, nešto Crvene ranke, pa čak i od piskavca
(Rade Vučković). Ovi proizvođači, a i drugi čije rakije nismo imali priliku da probamo, zabeležili su jako dobre rezultate i na drugim rakijskim smotrama (Šumadijska kraljica u Gornjoj Trepči), a najbolje ocenjenu rakiju proizvodi Radmila Dimić, koja je
inače i predsednica baljevačkog Udruženja proizvođača rakije.
Svim ljubiteljima kvalitetne
domaće rakije, savetujemo da u budućnosti posete ovo nepretenciozno i autentično rakijsko okupljanje, jer mi sigurno hoćemo.
(fotografije: Fejsbuk stranica Baljevac na Ibru )