Rakija koja je pred nama stari čitavih dvanaest godina u
valjevskom selu Gornja Bukovica, a pravi je višestruko nagrađivani rakijski
majstor Zoran Milinković. U njoj su utkani, sa jedne strane duga porodična
tradicija, a sa druge praćenje tehnoloških saveta koje daje nauka. Po rečima
proizvođača, a iskrenost je nešto što se jako ceni na našem Blogu, pravi se od
šljiva koje mogu da se nađu na tržištu i koje su rodile te godine. Kada Požegača
rodi i kada je ima za prodaju, ona je više zastupljena u destilatu, međutim,
kada su godine kao ova, pa te autohtone sorte nema ni za lek, koriste se
Čačanska rodna i Crvena ranka. Odmah po pojavljivanju na tržištu ova je rakija
počela da sakuplja medalje, priznanja i pohvale.
Inače, Srpsko zvono spada u prvu trećinu najčešće konzumiranih
rakija od strane potpisnika ove recenzije, a ovo kažem čisto da se nastavi sa
praksom iskrenog pristupa rakijskoj sceni. Mogu da podelim iskustva sa
čitaocima kada je u pitanju kvalitet i svojevrsna atmosferičnost koja ide uz
Srpsko zvono. Najmanje dva leta prošla su uz muziku Kenny Garretta, Nicholasa
Paytona i Roy Haynesa u kombinaciji sa nekoliko boca Dvanaestice. Nikada nisam pio rakiju, ne rakiju, već ni
jedno drugo piće, koje tako dobro ide uz Blues in the Closet. Možete je piti dugo, možete je piti puno, ne pravi pitanje
oko jedne čaše više, ili manje. Kako plovite dublje u noć ova rakija filtrira
sećanja, pa ostaju samo ona radosna i ispunjavajuća. Ipak, te su boce Srpskog
zvona, opet zaradi istine, imale donekle drugačije organoleptičke
karakteristike od ove koja je pred nama. Lepa stvar kod konzumiranja određene
rakije duže vremena je pre svega u tome što veoma lako primećujete sitne varijacije
u ukusu koje se dešavaju od sezone do sezone. Takav je slučaj i sa Srpskim
zvonom, ova rakija varira. Sve rakije na našem tržištu variraju, više ili
manje. Zbog svega toga napisao bih par reči o ovom fenomenu.
Naime, kada sam od prijatelja somelijera potražio
mišljenje o Blogu, a ujedno i pomoć, dobio sam samo prekor da je svako pisanje o
srpskim rakijama uzaludno, da nema jasnih standarda, da je svaka boca različita,
da ono što danas opišemo već sutra ne važi, da je zakonska regulativa nedorečena,
da rakije menjaju ukus sa sezonom. Međutim, da li su sitna pomeranja u ukusu i
mirisu isto što i pad kvaliteta? Nikako. Mislim da je lepota rakijske scene u Srbiji
između ostalog i u tome što nema tehnološkog nivoa koji bi garantovao isti
ukus, miris i boju, svaki put kada otvorite flašu. Zahvaljujući svojoj
nerazvijenosti, Srbija je postala sredina slična idealu za kojim tragaju i o
kojem maštaju svi alkoholni entuzijasti sveta. U Srbiji se stvarno proizvodi ručni rad kada su kvalitetne rakije iz
malih podruma u pitanju, stvarno postoji široka paleta ukusa i mirisa, stvarno
ima za čim da se traga. Navešću jedan primer. U Americi je u poslednje dve
godine na sceni prava najezda malih crafted
destilerija koje tvrde za sebe da su porodične, da imaju recepte za burbon još
iz doba prohibicije, da je u njihovoj boci zarobljen duh stare Amerike i tako
dalje. Pre mesec dana je otkriveno da su sve te priče potpuna laž i da svi
nabavljaju viski iz jedne velike fabrike alkohola u Indijani, da su ljudi,
kupujući različite burbone, u stvari plaćali samo različite etikete. Čini nam
se da upravo činjenica da ukusi variraju dokazuje da je tehnološka nesavršenost
doprinela održavanju tradicije i lepote našeg nacionalnog pića.
Zbog čega variraju
vrhunske rakije kod nas? Pa, pre svega zbog tipa šljive, trenutno se nalazimo
na prelazu sa tradicionalnih na nove sorte. O ovome fenomenu ima dosta teksta
na Blogu. Dalje, u podrumima su često jako stara burad različitih zapremina,
takođe, koriste se i burad od hrasta različitog kvaliteta i različite obrade.
Naposletku, tu su kupaže, mešanja, dosipanja, dodavanje vode, nove rakije, i
tako dalje. Međutim, moramo biti jako oprezni da ne pomešamo različitost,
promenu u ukusu ili mirisu sa opadanjem u kvalitetu. Čini nam se, da se kada je
u pitanju Srpsko zvono, može govoriti samo o vrhunskom kvalitetu sa različitim
varijantama.
Miris: muskatni orah, crni biber, tropsko
voće, ruža. Ima u mirisu i oporosti ruma.
Ukus: jako prijatna rakija koja se savršeno
ponaša u ustima. Avokado, crna čokolada, jabuka kožara, vanila. Godine su je
lepo stabilizovale i zaokružile, nema peckanja, štipanja, ljutine, premda
postoji izvesna šerbetna magla na finišu koju stvara Čačanska rodna.
Zaključak: Radi se o vrhunskoj rakiji na kojoj se
vide otisci majstorskih ruku i iskustva. Pošto svaka boca ima ručno napisan
datum pečenja i datum punjenja, preporuka je da se nabave boce pečene krajem
devedesetih, u to vreme je dominirala Požegača, pa je rakija bila svežija i
uzbudljivija. Odlična je da u njoj uživate sami uz neku dobru knjigu, ili
muziku. Preporuka za muzički pravac postoji u recenziji.
Ocena – Velika srebrna - 89 od 100 bodova
Nicholas Payton - After You've Gone
Nicholas Payton - After You've Gone
Нема коментара:
Постави коментар