14. 11. 2021.

Милојева лоза

 


У наредних неколико рецензија представићемо публици неколико изванредних хоби произвођача на које смо налетели током наших посета ракијским фестивалима. Неки од ових талената су у процесу регистрације својих дестилерија, неки су регистровани као пољопривредна газдинства и ове наше приче о њима подстицај су за њихов изузетан рад. Данас је пред нама Милојева ракија од грожђа, сада већ чувена Милојева лоза. Добитница је награда на Новосадском сајму, награђивана је на фестивалу Ракија и ракијаши из Панчева, победница је фестивала у Осечини, служи као пример за квалитетну српску лозу произведену у складу са стандардима (али и укусима) највећих ракијских ауторитета у Србији. Ову ракију производи Дејан Милојевић из шумадијског села Јагњило у општини Младеновац. Од кад се појавио на ракијској сцени ниже успехе и награде, не да се не приметити када дође у „варошком оделу“ и шајкачом, одевном комбинацијом која је била омиљена међу српским крупним сељацима, популарним „газдама“ у периоду између два рата. Његова ракијарница није велика, производи се квалитетно, али у малим количинама. Лоза која је пред нама испечена је од сто посто грожђа сорте хамбург, произведена је 2018. године, сипана је у лепу боцу од пола литра. Да видимо шта је у боци Милојеве лозе и због чега нам се свидела. 


Боја: ракија је бистра и прозирна, нема замућења нити било чега шта „плива“ по ракији. Мирис: веома пријатан цитрусан и свеж. Благе и пријатне киселине на почетку, после бело вино, зелена крушка, лимета. Хармоничан и комплексан, охрабрује вас да помиришите неколико пута и одложите пијење на неколико минута. Укус је изузетано пријатан на почетку, посебно за неког ко очекује „удар“ алкохола или првенчаних једињења. На почетку осетите сласт мускатних сорти, али не претерано, ова лоза није преслатка и не иде у отужност. Затим кристалан наступ лимуна, додир црвене хавајске соли која настаје комбинацијом морске соли са вулканском глином и има ароме орашастих плодова у себи. Треба имати стрпљења с овом лозом, није за агресивно пијење уз киселу воду. Закључак: Лоза је најзапостављенија ракија на тржишту Србије, ракија у коју се људи најмање разумеју и према којој имају предрасуде. Имали смо их и ми, сама чињеница да је Милојева лоза тек друга оваква ракија рецензирана на нашем Блогу, који постоји седам година, довољно говори. Предрасуде су пре свега настале из чињенице да је термин лоза превише дуго везиван за лошу и непријатну основну верзију лозе коју производи компанија и фабрика алкохола Плантаже из Подгорице. Време је да заборавимо на овај укус препун трулежи и мириса џибре и откријемо благе и комплексне ароме ракије од грожђа. Милојева лоза одличан је путоказ куда би тај нови грожђани идентитет требало да иде. 
 
 
Оцена - Злато - 91 од 100 бодова

Нема коментара:

Постави коментар