Kao što se možda primetili na društvenim mrežama, nedavno smo pokrenuli
sastanke Beogradskog rakijskog kluba kog smo nazvali, a kako drugo nego –
BRK? Iako Rakija, uglavnom već skoro
četiri godine svoju aktivnost zasniva skoro isključivo na internetu, taj medij
nije ni izbliza dovoljan. Pričati o rakiji, fotografisati je i snimati,
izveštavati sa rakijskih dešavanja i destilerija, nema isti efekat kao kad živa
reč kruži između podignutih degustacionih čaša. Da ne bi sve ostalo na
lajkovima, komentarima i internet diskusijama, odlučili smo se da organizujemo
redovnija viđanja uživo.
BRK (još uvek) nije formalna
organizacija. Kad smo se videli na Rakijskom času početkom septembra davne 2015. godine, rekli
smo da se osećamo kao gerilci u ratu protiv predrasuda u vezi sa rakijom. Već odavno se osećamo kao svojevrsni ambasadori
srpske rakije u Srbiji. Načeli smo toliko tema, otvorili još i više rakija. O njima ste do sada čitali, vreme je da neke od njih probamo zajedno.
Naš nulti sastanak, kako smo ga
nazvali, održali smo u prigodnom ambijentu beogradske Riznice vina. Govorili smo o najčešćim temama koje prate srpsku
rakiju, proizvodnju, elemente cene, o svemu onome što čini tipičnu srpsku
prepečenicu. Uz razgovor smo pijuckali šljivove rakije Tok i Zlatni tok i svi
su uživali. Ako niste do sada probali ove rakije, učinite to što pre. Sledeći put čeka nas neka druga tema. Dunja i dunjevača možda? Mi smo
optimisti, rakijska scena Srbije nezaustavljivo raste i razvija se. Uzdravlje, i da se vidimo na sastancima Kluba,
barem jednom mesečno.