Istini za volju, two
doves na engleskom jeziku znači dve golubice, ali sticajem okolnosti znam da je proizvođač viskija,
gospodin Šandor Komaromi, prvobitno hteo da ga nazove po gugutkama – pticama koje
često nadleću krošnje Đurđeva, sela nadomak Novog Sada. U tom slučaju, ovaj viski bi se zvao Two turtledoves* što i ne zvuči primaljivo i efektno kao two doves. Škotski malt viskiji obično su dvostruko destilisani u bakarnim aparatima za destilaciju. Retki su
izuzeci od ovog pravila, kada imamo trostruku destilaciju, a to su neke od
destilerija iz oblasti Lowland (Auchentoshan). Ako pogled bacimo na susednu Irsku,
videćemo da je tamo trostruka destilacija odavno već standard. Jedno je sigurno: ako
tri puta destilišete, dobijate veći alkoholni sadržaj, nego ako destilišete
dvaput. Dobija se i nešto „čistiji“ destilat, možda je bolje reći rafiniraniji
destilat, kako bi Irci i Škoti rekli: smooth.
Izložiću, na početku,
izvesne netipičnosti u vezi sa ovim pićem. Za jedan singl malt viski, četiri
godine je prekratko starenje, ako se i može govoriti o starenju. Dalje, destilat
se razliva u, najverovatnije novu, hrastovu burad od domaćeg hrasta sa Fruške
Gore. Dakle, nema burbona, nema šerija - nema pića koja su stajala u buradima koja se kasnije, tradicionalno koriste za sazrevanje viskija. O vodi ne mogu da govorim puno, ali Vojvodinu baš i ne bije dobar glas o
kvalitetnoj vodi za piće. Zaista netipično, ali opet, ovo i nije škotski viski,
već jedini domaći, vojvođanski singl malt viski. Doduše, kako i napraviti
blend, ako u okolini nemate konkurenciju u drugim destilerijama?
Miris: mlad, mlad, kazali bi young whisky. Žitarice (ječmeni slad), med, suvo
grožđe, šećer u prahu, pa čak i komovica, a sve to obavijeno pomalo neobuzdanom
hrastovinom o kojoj je ranije bilo reči.
Ukus: Čaj, irish whiskey, loza, kvasac, dok sa vodom postaje slađi, ali je i
dalje nezaobilazna impresija mladog viskija. Ako se viski u našoj zemlji deklariše kao
rakija od žitarica, ovaj viski podseća na destilat
piva, znajući da je napravljen od ječmenog slada. Sa vodom, iz ovog viskija pomalja se nana, a sam viski postaje pitkiji. Finiš - kratak, gotovo nepostojeći.
Zaključio bih da je Dve gugutke viski za gradske barove, za uživanje uz latino ritmove, idealan kao sastojak za koktele. Svakako, ako ste
konzument najčešće viđenih škotskih blend viskija, probajte, za promenu, Two
doves. Ipak, za neko lagano ispijanje iz
degustacione čaše, potrebne su dodatne godine, potreban je neki potpis koji bi
ovaj viski učinio regionalnim ili ako hoćete, srpskim, vojvođanskim. Bez namere
da naljutim neke dobre ljude koji, zasigurno s trudom, proizvode ovaj viski,
naglašavam da je proizvodnja i uspešna distribucija viskija iz Srbije, a u
Srbiji, poprilično izazovan i rizičan poduhvat. Imajući to na umu, želimo
destileriji Two doves samo uspeh.
Bvana iz Lagune - Ljax e Plejaz feat. Ajs
Bvana iz Lagune - Ljax e Plejaz feat. Ajs
Članak je jako lepo i stručno napisan. Sve je upravo kako je autor rekao. Precizno i realno. Hvala.
ОдговориИзбришиХвала Вама што нас пратите!
Избриши