05.10.2015.

Savićević Rakija Šljivovica



Savićević rakija je neko vreme prisutna na tržištu srpskih rakija, dok je šljivovica – prepečenica novost iz ove destilerije. Savićević rakije proizvode se i pune u Ivanjici, a u dosadašnjoj ponudi našle su se rakije od jabuke, dunje i kajsije. Ono što ovu destileriju izdvaja od ostalih jeste proizvodni postupak koji obiluje posebnostima. Na primer, destilacija je spora, tradicionalna, „na drva“, koristi se voće iz brdsko-planinskih krajeva, a voda iz planinske reke Moravice koja izvire u okviru nacionalnog parka - Golija. 



I dizajn treba prokomentarisati. Etiketa je ispisana ćirilicom, a na logotipu vidimo stilizovanog (u strip maniru) starkelju sa šajkačom i brkovima, za koga saznajemo da predstavlja deda Miloja iz porodice Savićević. Niz originalnosti se nastavlja: 42% alkohola, godina proizvodnje je naglašena (2012), ali i godina punjenja (2015), tako da potrošač ima bolji uvid kakva je rakija u boci. Ovo je jedna od retkih rakija od jedne sorte šljive, i to od nekrunisane Požegače, proizvedena uz izdvajanje koštice.
Svi navedeni podaci upućuju kupca da bi trebalo da porazmisli o tome šta će upravo popiti, šta da očekuje od ove rakije i na koji način da uporedi ovu rakiju sa nekom drugom. Nažalost, ovakvi detalji su retkost na etiketama rakija u Srbiji. Možda je ovo sam početak dobre prakse?

Boja rakije, u skladu sa godištem, svetlo žuta, prirodna i bistra. Ne mami zavodljivom tamnom nijansom iza koje često zna da vreba veštačka boja. 
Miris Savićević prepečenice najkraće bih opisao kao tradicionalan. Šta to znači? Seoski miris prirodne rakije od šljive, drvenast i blago grožđast. Pomalo kiseo u samom početku, ali već posle jednog minuta, jasno je da je u pitanju mlađa rakija od Požegače u svom najboljem ruhu. 
Ukus je najbolji adut ove rakije. Prijatan ugriz, herbalan karakter, udaljeni oblak dima i karamel. Sitni cvetovi tek procvalih voćaka stvaraju brdsku impresiju, panoramu predela gde se susreću listopadna i četinarska šuma. Priroda u svojoj nenametljivosti, iznad svega.  Ovo je rakija koju starenje u hrastovim buradima može da učini, i učiniće, samo još kvalitetnijom.



                                 Ocena – Velika srebrna – 89 od 100 bodova