Kada smo prelistavali spisak
izlagača decembarskog Rakija festa, pre nego što ćemo se pojaviti na njemu,
nije bilo nikakvih iznenađenja za ekipu rakijskih ultraša koja stoji iza ovog
bloga. Sve su to, većinom, bile vrlo kvalitetne destilerije čije smo rakije
probali, recenzirali, preporučili i koje su odavno deo asortimana na svim
događajima gde Rakija, uglavnom predlaže meni.
Jedina nepoznanica bila je
destilerija Savićević iz Ivanjice, i stvarno, taj štand je učinio veče
posebnim. Ovo nije recenzija, ovo je najava, i to ne bilo kakva, već najava za
dve vrhunske šljive koje bi trebalo da ugledaju svetlo dana ove godine. Obe su
delo istog majstora, Čedomira Đurđevića-Čede, tehnologa iz Rađevog sela pored
Valjeva. Gospodin Čeda je dugogodišnji borac za očuvanje šljive Požegače u
valjevskom kraju, ozbiljan je poznavalac rakije, a ove godine obogatiće
rakijsku scenu Srbije sa dve vrhunske šljivovice. Jedna sazreva u podrumu
destilerije Savićević i po svemu sudeći biće prava rakijska bomba, dok druga
izlazi pod Čedinom ličnom etiketom Eko Tehnology. Poslednju smo probali na
pomenutom Rakija festu, a i u obliku probnog uzorka koji smo ljubaznošću
vlasnika i tehnologa, dobili. Uzorak je jačine 48 procenata alkohola i od 2011.
godine leži u hrastovim buradima od 500 litara.
Boja: svetlo žuta boja, sa blago zelenkastom nijansom.
Bistrina odlična.
Miris: Miris karakterističan za Požegaču jednostavno
pleni, ni prejak ni preslab, slatkasto kiseo, podseća na rano leto, vanila, u
tragovima karanfilić, crveni grejp. Ako postoji neki ekvivalent za tipičnost
rakije onda je to ova rakija, nemoguće je pobrkati njen miris i ukus sa rakijom
od druge šljive.
Ukus: Vrhunski izbalansiran ukus, na početku domaći
kesten, pa marcipan i moka. Na sasvim solidnom finišu, u retronazalnom delu
ukusa, bela čokolada i pekmez, od šljiva naravno. U tragovima anis i zeleni
biber.
Zaključak: Izvanredna rakija, na degustacijama i master
klasovima može da se koristi kao tipična rakija od Požegače, idealni tip kako
bi rekao Maks Veber. Što je jako bitno, može da se popije dosta, prijatan
osećaj prilikom konzumiranja se razvija kumulativno, jako slično kao kod single
malt viskija. Jedva čekamo ovu rakiju, kada se pojavi biće čak i malo starija,
tako da imamo ozbiljnog kandidata za šampiona Bloga. Takođe, mnogo očekujemo i
od njene sestre iz podruma Savićević.
Ocena - zlato - 91 od 100 bodova
PJ Harvey - Big Exit
Odlična prezentacija, a i rakija!
ОдговориИзбришиDraga Katarina, kvalitet rakije je izuzetan, uz dobro osmišljenu priču koja bi je pratila, originalnu etiketu i naziv koji ne podseća na neku drugu rakiju, šampionski dometi su sasvim dostižni. Puno pozdrava, hvala na komentaru.
ОдговориИзбриши