26.02.2014.

Gorda



Gorda je rakija prepečenica jačine 40% v/v, dolazi iz sela Velereč na obroncima planine Rudnik, opština G. Milanovac. Šljive koje su poslužile za dobijanje ove prepečenice dolaze sa plantaže porodice Milovanović – Škorić, a za ovu rakiju koristi se sorta Čačanska rodna. Svaka boca Gorde stara je bar sedam godina, barem tako kažu ljudi koji je prave.
Reklamira se kao netipična rakija blagog i prijatnog ukusa. I stvarno, netipična je i originalna. Gorda je nešto što se ne može tako lako uporediti ni sa čim što dolazi iz naše zemlje. Čak i za eksperte za rakiju, iznenađenje i podsećanje da se uvek ima šta novo naučiti kada je srpska šljivovica u pitanju. 
Boja: Gorda ima boju topljene bronze, nešto što se najčešće viđa kod američkih burbona. Ovakva boja dobija se višegodišnjim ležanjem u hrastovim buradima, gde "najkvalitetniji destilati odležavaju od 5 do 15 godina".
Aroma: Na mirisu je blaga, bez vulgarnog alkoholnog desanta na vaše čulo mirisa, oseća se blagi miris citrusa, pre svega pomorandže, prezrele banane, suve kajsije i šljive, možda čak i cimeta.
Ukus: Na ukusu opet preovladavaju citrusi, limeta i pomorandža, tu je i ukus lešnika, vanile, mente i mediteranskih začina. Veoma izbalansirana rakija, srednje dugog finiša, na kome se pojavljuju žele bombone (od trešnje ili nekog jagodičastog voća), što ovu rakiju dodatno čini krajnje netipičnom.
Zaključak: Gorda je definitivno nešto novo na rakijskoj sceni Srbije, rakija koja je dodatno približila granice šljivovice i konjaka. Piće prilagođeno mlađoj populaciji, ljudima koji inače ne piju šljivovicu i onima koji tek ulaze u te vode. Ova šljivovica ispunjava prazan prostor na tržištu obraćajući se i urbanoj populaciji koja, na žalost, reč šljivovica i dalje vezuje za „dedinu ljutu“. Takođe, u svetu je u toku revolucija u miksologiji, veštini u pravljenju koktela, koja je proslavila mnoge viskije, a američki burbon ponovo stavila na police kafića, klubova i koktel barova. Mislim da je srpska miksologija dobila svoju divu, rakiju Gordu.
Ova rakija nije za iskusne ljubitelje, nije rakija koja dobro ide uz meze i kiseli kupus, nije stara slojevita srpska šljivovica koja ostaje dugo u ustima i mislima, takođe,  nije nebitno i to što spada među skuplje rakije na tržištu. U njenom ukusu ima nešto što jako podseća na slatkiše, bombone, medenjake, nešto će verovatno jako zbuniti konzervativce. Međutim, ova rakija nije ni napravljena za takvo pijenje, ona ima svoju ciljnu grupu, a u krajnjoj instanci verujem da će regrutovati veliki broj novih članova kluba ljubitelja rakije. Ne treba je upoređivati, treba joj poželeti uspeh.

                                               Ocena - srebro - 81 od 100 bodova





Ellie Goulding - Under the Sheets

Stara pesma šljivovica


                                          

Stara pesma je šljivovica iz Bajine Bašte, a proizvodi je TIM d.o.o. Rakija sadrži 43% alkohola, dolazi u atraktivnoj flaši zapremine 0.7 litara. Rakija je proizvedena 2004, a punjena 2009. godine. Geografski položaj Bajine Bašte, kao i planine Tara i Povlen, u većini slučajeva upućuju na kvalitetnu šljivu i kvalitetne rakije. Stara pesma predvodnik je ove grupe rakija.
Boja: Stara Pesma ima tamnu boju hrastovine i dobru bistrinu.
Miris: Već na mirisu ova rakija pokazuje kompleksnost i smirenost istovremeno. Pre svega tu su hrast, četinarska smola, vanila i karamel.
Ukus: Intenzivno suvo voće na jeziku, pokošena trava, a sa malo vode - zrelo žuto voće. Finiš je dug - suve šljive i orasi, dok se sa malo vode ništa ne gubi, naprotiv, tu je i nota livadskog meda. Još jedna od retkih rakija kod koje opis na etiketi u potpunosti odgovara proizvodu. Inače, Stara pesma (sedam godina stara) dobitnica je zlatnog pehara na VII  Rakija Festu.



                                                     Ocena - zlato - 91 od 100 bodova





Юрий Лоза - Плот

24.02.2014.

Podrum Simić

                        


Simić prepečenica proizvođača M&S - Podrum Simić iz sela Kokošice, Bajina Bašta. Litarska boca (komercijalno pakovanje) rakije, sadržaj alkohola 40 volumnih procenata. Unutra je rakija od šljive Madžarke sa privatnih voćnjaka, stara nešto preko pet godina, dok je sama boca efektno zalivena voskom.
Boja: Boja ove rakije je nešto bleđa boja starog zlata.
Miris: Miris rakije, bolje rečeno, pravi buke, odiše izbalansiranošću, bez naročite oštrine, kremast je i slatkast, sa malo kiseline koja dopire iz pozadine.
Ukus: Ukus ove rakije je već nivo više. Krem nagovešten u mirisu počinje da greje, a slatkoća dobija ukus vanile, što upućuje na pristojno sazrevanje u buretu. Finiš dovoljno dug, razliven, odzvanja u talasima morske soli i suve šljive. Sa nekoliko kapi vode, arome postaju intenzivnije, a finiš nešto suvlji. Vrhunska i veoma pitka rakija za sve prilike, sa kojom se nećete zastideti ni pred iskusnim poznavaocima dobre šljivovice.

                                                                                            Ocena - srebro - 87 od 100 bodova





Fleet Foxes - Tiger Mountain Peasant Song

22.02.2014.

Vojvoda

 


Rakija od šljive Vojvoda koju smo degustirali dolazi u boci od jednog litra. Sadrži 45% alkohola, a proizvodi je Marko Momirović iz mačvanskog sela Svileuva. Sam oblik boce ne sugeriše vrhunski kvalitet, ali je, uprkos ovom utisku, rakija na dobrom srednjem nivou.
Boja: Boja Vojvode je svetlo žuta, boja slame.
Miris: Miris je slatkast i blago floralan, podseća na šerbet.
Ukus: Ukus rakije je neočekivano blag, s obzirom na sadržaj alkohola. Sa malo vode, mirisne note postaju ujednačenije, na nepcu nagoveštaj belog bibera i gorčina drveta. Na finišu koža i sveži duvan. Godina proizvodnje (2009) svakako pozitivno utiče na ukupan utisak.

                                                          Ocena - bronza - 77 od 100 bodova





Frank Zappa - Duke of Orchestral Prunes

20.02.2014.

Podrum Milenković




Šljivovica podruma Milenković koju smo probali dolazi u komercijalnom pakovanju i to u flaši od 0.75l. Punjena je 2013. godine, a po navodima proizvođača, stara je do četiri godine. Rakija je dobila veliku zlatnu medalju na Novosadskom Sajmu 2007. i 2008.
Boja: Prava nijansa rakije odležale u buretu.
Miris: Na mirisu rakija je blago kisela, sa aromom koštice. Prisutne su note livadskog meda, lekovitih trava i karamel.
Ukus: Na ukusu nagoveštaj kajsije i koštice od šljive.
Finiš nam donosi aromu drveta, trunčicu grappe i sirupa protiv kašlja. Atmosfera koju ova rakija donosi sa sobom je suton poznog letnjeg dana i miris pokošenih livada. Sadržaj alkohola je 45%, tako da se preporučuje dodatak nekoliko kapi vode.

Ocena - bronza -  76 od 100 bodova

Kosjerka

                         
Rakiju Kosjerka proizvodi Milijan Jovanović iz Beograda. Rakiju čini destilat šljive Trnovače (80%) i Požegače (20%). Šljive dolaze sa privatnog voćnjaka u Kosjeriću. Geografski položaj obećava zdrave plodove ove autohtone sorte šljive. Sadrži 45% alkohola.
Kosjerku smo pili iz 0.7l flaše, što je i prodajno pakovanje. Degustirana rakija je iz 2006. godine. Ista rakija dobila je zlatnu medalju na 75. Novosadskom Sajmu.
Boja: Boja Kosjerke je boja starog zlata.
Miris: Na mirisu je oštra, sa notama divlje jabuke i mladih četinara u rano proleće. Kada je probate, oseti se miris, atmosfera poznog marta dok šetate kroz četinarski šumarak na obroncima Povlena.
Ukus: Na ukusu je odmereno kisela (Trnovača), fino balansirana, sa nešto slađim finišom (Požegača). Miris bureta je prisutan u dovoljnoj meri. Na jeziku zrela kajsija, citrusi i badem.
Odlična kao aperitiv, s tim što je ne treba previše hladiti. Preporučuje se sobna temperatura, do podrumske.

                                                                            Ocena -  Zlato - 92 od 100 bodova 





Queens of the Stone Age - I Sat by the Ocean