Krstašica je rakija koju
proizvodi porodična firma Empatija iz Iriga. Porodica Mučibabić koristi voće iz
sopstvenih zasada, a kod Krstašice konkretno,
struktura je sledeća: 30% Čačanska rodna, 30% Čačanska lepotica, 30% Stenli i
10% Trnovača. Možemo odmah očekivati da se u sortnim aromama najviše ističe
Stenli, zatim čačanske sorte. Rakija je školski, pre punjenja, odležala tri
godine u hrastovim buradima zapremine 500 litara. Pa, da probamo.
Krstašica nije sasvim bistra.
Primećuju se taložne materije, što nas upućuje na zaključak da fizička
stabilizacija nije valjano obavljena.
Boja je prijatna, žuto zelenkasta.
Miriše na nezrelu jabuku, a tu su sladunjava mis Stenli i prva pratilja – Čačanska lepotica. Mlada je i oštra, pa je utisak da sadrži više alkohola od deklarisanog (41.3%).
Ukus je nešto bolji, voćkast je, ali pomalo pecka i traži vodu; kiselkasto na vrhu jezika, kasnije slatkasto. Prazna čaša zadržava miris tipičan za rakiju, što je dobro.
Miriše na nezrelu jabuku, a tu su sladunjava mis Stenli i prva pratilja – Čačanska lepotica. Mlada je i oštra, pa je utisak da sadrži više alkohola od deklarisanog (41.3%).
Ukus je nešto bolji, voćkast je, ali pomalo pecka i traži vodu; kiselkasto na vrhu jezika, kasnije slatkasto. Prazna čaša zadržava miris tipičan za rakiju, što je dobro.
Krstašica je solidna, mlada i ne
baš stabilna rakija - rakija tinejdžerka. Dobra je za kafanu koja drži do
standarda u ponudi jakih alkoholnih pića i za mlade koji se tek upoznaju sa
rakijama od voća. Pohvalili bismo, takođe, dizajn boce i etikete, kao i sajt
koji predstavlja ovu novu rakiju na sceni.
Ocena - bronza - 77 od 100 bodova
E-Play - Divan Dan
E-Play - Divan Dan